Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

 T r o m p e s R o y a l e s D a m p i e r r e 

21 oktober 2017 -19:30 - 20:30

€15

Op vier verschillende leeftijden, in drie verschillende landen, in twee talen begonnen de leden van Trompes Royales Dampierre aan hun ontdekkingsreis door de wereld van de Franse jachthoorn, de trompe de chasse. In de jaren ’70 en ’80 raakten zij, ieder voor zich, in de ban van dit bijzondere instrument en haar muziek. Deze veelbelovende, jonge jachthoornblazers realiseerden zich toen nog niet, dat de Franse Jachthoorn een belangrijk deel van hun leven zou worden.

Zij volgden allen een andere weg om de jachthoorn te leren kennen en hadden hun persoonlijke doelen voor ogen, maar de passie voor het jachthoornblazen hadden zij met elkaar gemeen. Deze passie wilden ze uitbouwen en uitvoeren in perfectionisme. De traditionele opvattingen over jachtmuziek los laten om ruimte te geven aan nieuwe inzichten, technieken en creaties. Alle vier hadden zij de behoefte om de mogelijkheden en de grenzen van de trompe de chasse te verkennen, op zoek naar meer muzikaliteit.

In de loop van de jaren hebben hun paden zich regelmatig gekruist. Zij namen deel aan concoursen en verschillende projecten, solistisch en in groepsverband, maar nooit gezamenlijk. Gaandeweg bouwden zij een mooie reputatie op. Pas vanaf 1995 voegden hun wegen zich samen, toen zij lid werden van Le Débuché de Paris, destijds één van de meest toonaangevende jachthoorngroepen van Frankrijk.

Na dit mooie avontuur en een zestal Cd-opnamen met Débuché de Paris besloten Philippe Barbier, Dimitry Donders, Wim Luykx en Sylvain Oudot in 2012 hun gezamenlijke passie te verenigen in ‘Trompes Royales Dampierre’. Hun prioriteit is de muzikaliteit van de Franse jachthoorn te herontdekken, die te vaak ontbreekt in het traditioneel gebruik. Het karakter, de typische charme en de natuurlijke accenten van het mooie instrument zullen daarbij gekoesterd worden en zorgvuldig bewaard. In en met deze kleinere formatie is het mogelijk een nieuw repertoire aan te snijden. Het is de uitdaging dit te kunnen doen in samenwerking met andere muzikanten als koperblazers, organisten, vocalisten en misschien ook kleinere of grotere orkesten.

Trompes Royal Dampierre biedt een breed scala aan interpretaties van Barokmuziek tot de lichtere salonmuziek uit de 19e eeuw. Dit kwartet zal u verrassen met nieuwe, eigentijdse composities waarbij de heldere, krachtige klanken van de jachthoorn u laten genieten, maar tegelijkertijd ook ontroeren door de finesse en tederheid van zijn gezongen melodieën. Trompes Royales Dampierre zal nieuwe horizonten verkennen en een oeuvre opbouwen dat muziekliefhebbers en liefhebbers van de jachthoorn zullen kunnen appreciëren.

Vanuit deze visie musiceert Trompes Royales Dampierre sinds haar eerste Cd-opname samen met Hélène Martin, titulair organist van de kathedraal van Notre-Dame in Noyon. Het samenspel van jachthoorn en orgel, de wijze waarop zij elkaar aanvullen en de liefde voor muziek van hen die deze bespelen zal u plezieren.

Voor het tweede Cd-project, geschreven voor jachthoorn, orgel en een vocalist, is Trompes Royales Dampierre op zoek gegaan naar een veelzijdig zanger met een groot stembereik en een heldere, zuivere stem. Zij heeft deze gevonden in de persoon van Emiel Hoefnagel. Emiel Hoefnagel heeft zich vanuit zijn zangopleiding onder andere toegelegd op het oratoriavak. Zijn vriendelijke, warme persoonlijkheid en gedrevenheid bleken een waardevolle aanvulling op het ensemble.

Passie voor de muziek en het traditionele instrument blijft de inspiratiebron voor Trompes Royales Dampierre. De motor die hen beweegt is de gemoedelijke sfeer en de duurzame vriendschap tussen de muzikanten van dit ensemble. Het is deze motor die het mogelijk maakt veeleisend te zijn en daardoor een professioneel resultaat te kunnen presenteren.


Met het orgel op jacht,

Deze titel voor dit stukje is niet van mijzelf, maar van een groep zeer enthousiaste mensen, die de klanken van de Franse jachthoorn ( de Trompe de Chasse) combineren met zang en orgel. Verder zijn een aantal mensen in België druk doende om de onschatbare cultuurhistorische waarde van hun orgels te promoten. Eerder werden in dit kader al voorstellingen verzorgd waarin orgel en dans op muziek van J.S. Bach werden gecombineerd.

Nu echter wacht ons op 21 oktober a.s. in de St. Katharinakerk te Hoogstraten een optreden van Les Trompes Royales Dampierre samen met Hélène Martin orgel en Emiel Hoefnagel tenor.

Het belloft een bijzondere avond te worden want tijdens dit concert zullen Les Trompes een aantal stukken ten gehore brengen uit hun nieuwe CD die zij op het moment dat ik schrijf opnemen in de Kathedraal van Ieper ( België), waaronder het “Le requiem du chasseur”. Dit is een compositie van de Amerikaanse componist Lowell Greer en gecomponeerd voor jachthoorn, tenor en orgel. Heel bijzonder zonder twijfel.

Het concert zal beginnen om 19. 30 uur in de St. Katharinakerk te Hoogstraten en de entree bedraagt € 15,– p.p. Dus daar hoef je het niet voor te laten.

Afsluitend nog het advies voor degenen die het niet weten misschien maar de culinaire mogelijkheden in Hoogstraten zijn veelomvattend. Er is dus alle gelegenheid om een bezoek aan dit concert op gepaste wijze in Hoogstraten culinair voor te bereiden.

Förster, herfst 2017,

George Hamel.

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
21 oktober 2017
Tijd:
19:30 - 20:30
Kosten:
€15
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

St Catharinakerk Hoogstraten
Dokter Versmissenstraat 2,
Hoogstraten, 2320 België
+ Google Maps