Jacht op nijlganzen in Groningen van start

 

nijlgans in vluchtDe Groningse wildbeheereenheid Duurswold is in samenwerking met Staatsbosbeheer gestart met de jacht op nijlganzen. Dat gebeurde bij het Hondhalstermeer. Er zijn meer acties in voorbereiding. De provincie Groningen biedt iedere jager de ruimte om nijlganzen te schieten. Jagers mogen daarbij ook lokganzen gebruiken. De provincie heeft daarvoor een aanwijzing gegeven op basis van de Flora en Faunawet.

De populatie nijlganzen nam na 1990 sterk toe in Groningen. In Nederland leven inmiddels ruim 20.000 nijlganzen. Groningen telt naar schatting enkele honderden broedparen. Die zijn vooral te vinden rond de meren in Midden-Groningen en in de nabijheid van waterpartijen in steden en dorpen.

Hoewel de schade die wordt aangericht aan de landbouw tamelijk beperkt is in vergelijking met andere ganzensoorten, zijn er wel zorgen over het tamelijk dominante gedrag van de nijlganzen. Daardoor kunnen inheemse dieren in de verdrukking komen. De verwachting is echter niet dat er massaal op nijlganzen gejaagd zal gaan worden. Er zullen vooral nijlganzen worden geschoten op verzoek van boeren die last hebben van die dieren. Dat zal vermoedelijk in het midden en oosten van Groningen gaan gebeuren.

bron: Dagblad van het Noorden, 03/08/15

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk