Jacht op wilde zwijn nabij Engbertsdijksvenen, toegestaan door provincie Overijssel

Wild-zwijn-kopjeZWOLLE/VRIEZENVEEN – De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft nul op het rekest gekregen met haar bezwaar tegen de jacht op wilde zwijnen. De provincie Overijssel heeft de Stichting Faunabeheereenheid Overijssel toestemming verleend om in een gebied tot 5 kilometer van natuurgebied Engbertsdijksvenen wilde zwijnen te jagen.

 

De zwijnen mogen bejaagd worden met geweer en een zogeheten restlichtversterker. De provincie heeft de vergunning verleend omdat de dieren schade toebrengen aan gewassen van boeren. Het doodschieten van de zwijnen door de jagers van het Faunafonds en de overlast die daarmee gepaard gaat is zeer tegen de zin van de KNNV. In haar bezwaar wijst de vereniging erop dat er vorig jaar volgens haar geen schadegevallen uit de omgeving van de Engbertsdijksvenen zijn opgenomen in de overzichten van het Faunafonds.

Schadegevallen
In het meest recente halfjaaroverzicht van het fonds staan volgens de vereniging ‘slechts’ vier schadegevallen. In haar bezwaar tegen de jachtvergunning wijst de natuurvereniging op een artikel van afgelopen zomer in de krant. Daarin vertelt een boerin, die vlakbij het natuurgebied woont, grote schade te lijden van ‘wel vijftig zwijnen’. Jacht op zoveel dieren is een te grote verstoring, vindt de KNNV. Vooral omdat volgens de vereniging beschermde dieren als kraanvogel en rietgans in het gebied overnachten.

Ongegrond
De provincie, die de vergunning heeft verleend, verklaart het bezwaar van de KNNV ongegrond. De provincie heeft, nadat het bezwaar was ingediend, informatie over vier ontbrekende schadegevallen gekregen van het Faunafonds. ‘Verder hebben wij geconstateerd dat de toegepaste preventieve maatregelen onvoldoende effect sorteerden en er geen afbreuk wordt gedaan aan de gunstige staat van instandhouding van het wilde zwijn’, aldus een toelichting op het besluit van GS. Omdat de zwijnenjacht ’s nachts is, hebben de overdag fouragerende (etende, red.) kraanvogels hiervan geen last, stelt GS.

Bron: Tubantia

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk