Provinciebestuur Noord-Holland tegen voorstel jachtverbod

Haarlem – Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland verwacht dat de wildschade in de provincie fors zal toenemen als er in stiltegebieden een jachtverbod komt. Dat benadrukte hij tijdens een vergadering van de Commissie Ruimte en Milieu van de Provinciale Staten in Noord-Holland.

Het provinciebestuur is tegen het voorstel van PvdD, PvdA, SP en D66, dat gesteund wordt door GroenLinks.
Bond vreest grote negatieve gevolgen van het verbod op reguliere jacht, met name voor het beheer en schadebestrijding van ganzen en vossen. Volgens hem verdwijnt hiermee een belangrijk puzzelstuk uit het ganzenakkoord dat de provincie heeft gesloten.

Jagers in Noord-Holland vrezen dat het voorstel een averechts effect heeft. Als de wildstand niet beheerst mag worden, zal er op termijn meer schadebestrijding plaats moeten vinden, waardoor juist meer gejaagd dreigt te worden in de stiltegebieden.

Albert Hooijer van LTO Noord Noord-Holland spreekt van een financiële bom onder de provincie als het voorstel wordt ingevoerd. Het voorstel heeft onder ander nadelige gevolgen omdat op agrarische gronden niet meer gejaagd zou mogen worden. Hierdoor is het jachtrecht op de grond waardeloos geworden. Als jagen in de 31 stiltegebieden in Noord-Holland wordt verboden, beschikken veel jachtaktehouders niet meer over een benodigd bejaagbaar veld van voldoende omvang (40 hectare), waardoor ze hun jachtakte dreigen te verliezen.
In Noord-Holland wordt op 2 maart opnieuw over het jachtverbod gesproken.

Zie ook: Voorstel statenfracties Noord-Holland tot verbod jachtgeweer in stiltegebieden.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk