Verslag Artemis Jachthondenproef 05-11-2016 Odoornerveen


odoornerveen-a

Vanmorgen om 04.30 uur liep de wekker af voor weer een dagje Artemis jachthondenproef. Deze keer gehouden in Odoornerveen en georganiseerd door de JTGH in samenwerking met Jachthondentraining JTG Timing Emmen.

Het beloofde weer een heerlijke dag te worden vol met mooie uitdagende proeven en gemotiveerde mensen die er allemaal voor gaan om mooi hondenwerk te laten zien. Zelfs de weergoden waren ons goed gezind zo bleek aan het einde van de dag.

Na ruim twee uur rijden kwamen we aan op een mooie en unieke locatie, alwaar de koffie al klaar stond. Uiteraard eerst even bijkletsen met bekenden en minder bekenden, inschrijven bij een goed georganiseerd secretariaat, bakkie koffie en na een welkomstwoord van Jan Kloese en Richard Bosch, werd er per groep een groepsleider toegewezen die ons de gehele dag zou begeleiden en vertrokken we naar de eerste proeven.

Super om op deze manier van proef naar proef te lopen, te voorkomen dat geploegde en ingezaaide akkers te veel kapot gelopen zouden worden en het veld niet te veel verstoord. Alles om het wedstrijdterrein te beschermen en de mogelijkheid te bewaren om hier in de toekomst nogmaals wedstrijden te mogen organiseren. Hieruit blijkt maar weer eens dat de organisatie behoorlijk wat ervaring heeft en dat voorjagen meer is dan alleen maar met een hond werken op openbare en toegezegde terreinen.

Onze groep van 12 deelnemers zou beginnen bij proef 1, de proef der proeven. Tygo mijn ondeugende, grappige en altijd vrolijke kruising had startnummer 9. Vol goede moed liepen wij met onze gezellige en hartelijke begeleider naar het veld alwaar deze proef plaats zou vinden. Wow wat was het mooi daar met die opkomende zon, vochtige lucht en landelijke stilte. Alle hondjes waren fris en vol passie om eindelijk aan het werk te mogen maar het geduld werd behoorlijk op de proef gesteld. Alle proeven die op papier appeltje-eitje lijken blijken toch heel anders in elkaar te zitten.

odoornerveen-bPROEF 1: VEERWILDJACHT

Deze proef bestond uit 3 apporten. Op een landweg voor me word een fazant aangeschoten die verdwijnt in de bosrand. Tegelijkertijd word er een kraai geschoten welke op de net ingezaaide rogge achter mij valt en links van mij in de sloot ligt nog een eerder geschoten duif. Van de voorjager word verwacht om op een weidelijke manier de apporten binnen te halen. Oké, dus dat betekent voor Tygo en mij om allereest de fazant binnen te halen.

Ik zet Tygo langs de bosrand over de dreef in op een lange lijn met het commando vooruit. Hij gaat super uit in een strakke lijn en krijgt plots verwaaiing van de sleep. Yes, denk ik, dat gaat goed komen. Hij draait op de verwaaiing in en schiet het bos in. Wat duurt wachten lang vooral als je niets ziet! Oh jee, de walkietalkie van de keurmeester geeft aan dat Tygo op de verkeerde “sleep” zit, wat natuurlijk niet kan, dus zal hij wel op een wissel zijn gekomen is mijn eerste gedachte. Ik fluit Tygo in, zie hem terug komen langs de bosrand en tjoep hij draait op dezelfde plek weer het bos in en komt terug met de fazant. Pfff, eerste is binnen. De kraai als tweede want die heeft hij tenslotte gemarkeerd op schot en ja hoor hij ziet de kraai liggen op het groen en in een lijn erop af. Tjakka ook binnen. Nu een kwart slag draaien voor de duif in de slootkant. Ik geef Tygo een vooruit en hij duikt meteen de sloot in. Dat was dus echt niet de bedoeling maar ik gaf dan ook een te slordige vooruit, dus hond terug fluiten en opnieuw inzetten. Op het goede commando in een rechte lijn langs de slootkant af, duikt ie rechts een bosje in. Ik laat hem maar wat rommelen en meteen pakt ie zijn commando weer op en loopt naar de kop van de sloot, duikt naar beneden en whoppa duif is binnen.

PROEF 2: DUBBELE NAZOEK

Hierbij staan we aan een strook dichte begroeiing vol met bramen en onkruid. Achter deze begroeiing ligt een weide waarop een gans ligt. In deze begroeiing ligt links van mij de vos. Omdat beide al eerder op de dag geschoten zijn kies ik eerst voor de gans. Ik stuur Tygo uit door de begroeiing en hij kiest ervoor om eerst rechts op de weide te gaan zoeken dus geef ik een signaal waarop hij direct naar links schiet en het veld begint uit te werken. Hij loopt zo al werkend op de gans, raapt hem op en komt hem brengen. Nu is het noodzaak om hem “gek” te houden, gezien het feit dat hij vaak moeite heeft met de vos, en ik zet hem in langs de begroeiing met een ferme en enthousiaste zoek. Blij gaat hij vol gas vooruit en krijgt verwaaiing, hij duikt de begroeiing in en ja hoor de vos word opgenomen en hij neemt hem mee uit de dekking. Ik duik zowat van blijdschap in de auto die achter mij staat en achter de rug van de keurmeester want nu komt het erop aan dat hij de vos voorbrengt. Ja, ja, jaaaaa hij komt! Ohhhh nee hé! na 10 meter lopen met de vos gooit hij hem neer in het gras, komt naar mij en ik zie aan zijn koppie dat hij denkt: “daar ligt ie! Haal hem zelf maar op! Het zware werk heb ik voor je gedaan!” Ik geef hem weer een ferm APPORT en Tygo rent op de vos af, gooit zijn kop naar links en loopt er straal voorbij. Ik fluit hem weer in en zei tegen de keurmeester: dan haal ik hem zelf! Dus op naar de vos, hond laten volgen en op een meter op 10 geef ik weer een ferm APPORT! Tygo pakt de vos op en zo terug naar de inzetplaats. Natuurlijk is de vos niet binnen maar ben wel blij dat de keurmeester het een kans gaf om toch even door te zetten.

Een proef met vos is en blijft altijd een moeilijke proef waar menig deelnemer op sneuvelt. Loeka de tweejarige DSK van Thijs van Dieten had in beide proeven ook nog steeds alles binnen, dit tot groot vermaak van alle groepsleden en tot ongeloof van Thijs. De dag beloofde dus steeds mooier te worden.

odoornerveen-c

PROEF 3: NAZOEK BOSJACHT

Deze proef leek voor bijna iedereen een makkie want een verloren apport dat doet de hond graag dus die komen wel binnen. Dit was dan ook de algehele tendens in de groep. Maar JTGH-proeven zouden geen JTGH-proeven zijn als er ook op deze proef geen instinker zou zitten. Vandaag zat er dus een letterlijke en figuurlijke instinker in en dat is de nerts.

Deze lag op circa 40 meter in het bos en het konijn lag een heel stuk dieper. Tevens kon je in deze bebossing ook je hond niet zien. Een echt verloren apport dus waarbij veel gevraagd zou worden van het zelfstandig werken van de hond. De wind stond gunstig maar de hond zou allereerst verwaaiing krijgen van de nerts. Als de hond met de nerts terug kwam dan zou het konijn aan de beurt zijn en de truc was dan ook om je hond diep te krijgen over de valplaats van de nerts heen. Ook bij deze proef bracht Loeka wederom beide stuks wild binnen. Thijs was dan ook echt verrast dat zijn jonge hond met het konijn terug kwam, iets wat hij totaal niet had verwacht.

odoornerveen-d

PROEF 4: VEER EN WATERWILDJACHT

Al wachtend bij deze proef ontstond de discussie welk apport het eerste binnengehaald zou moeten worden. De eend lag immers in het water achter de voorjager maar was eerder die dag al geschoten en de kraai was een markeer die in het groen viel. Dus de eerste deelnemer van onze groep werd na het uitvoeren van zijn proef overvallen met allerlei vragen. Gelukkig was het volgens Hans geen dilemma want de keurmeester gaf aan in welke volgorde het wild binnen gebracht zou moeten worden.

Bij deze proef werd er ook gekeken naar het markeertalent van de voorjager. De kraai, die als eerste binnen moest komen viel in de behoorlijk hoogstaande groenbemester, de schutter stond langs de bosrand en tussen de bosrand en de groenbemester lag nog een behoorlijk brede greppel. Menig hond vertrok dan ook richting schutter zo ook Tygo maar hij herstelde zich snel zodat hij een stukje terug liep, om de greppel heen en goed naar zijn markeerpunt liep. Ingrijpen was voor mij niet nodig omdat Tygo zelfstandig zijn foutje oploste. Nadat de kraai binnen gebracht was moest de eend opgehaald worden. Deze lag in het kanaal aan de rand tussen het riet waardoor de hond toch een stuk het water in moest en bijna geen verwaaiing kreeg gezien het feit dat het water door een behoorlijk steile afdaling van het pad gescheiden werd.

odoornerveen-e

PROEF 5: MARKEERAPPORT

Als laatste proef van de dag kwam er een dubbel markeer aan bod. Het begon al te schemeren en de weergoden lieten ons even in de steek door een stevige bui. Bij deze poef was het de moeilijkheid dat het geweer naast je staat en schiet. Voor de praktijkhonden minder lastig maar toch. Het geweer schiet een doublet en naast het hutje voor de voorjager en het geweer vallen links een kraai en rechts een duif. De hond word los voorgejaagd voordat de schoten vallen. Steadyness was hier het vereiste. De hond moest na het schot 2 seconden blijven zitten alvorens deze uitgestuurd mocht worden over net geploegd land. Door het schot met het hagelgeweer zag je menig al vermoeide hond weer wakker en alert worden. Door het schot kwam de passie weer boven. Basco de DSL van Hans Erkelens ging als een speer terwijl deze hond bij proef 4 duidelijk liet zien dat er weinig fut meer in zat. Bij deze proef liep hij dan ook onvermoeid en snel over de ploeg om beide markeerapporten binnen te krijgen.

Tot grote blijdschap maar ook verbazing had “onze” jonge groepshond Loeka aan het einde van de dag alle apporten binnen evenals Hidde de DSL van Hanneke Raats.

odoornerveen-f

Terug en klaar met de proeven liepen we allen naar de verzamelplaats waar we die ochtend waren aangekomen. Op naar een warm bakkie koffie, iets te eten en een borrel steeg de spanning en speculeerden we er heerlijk op los hoeveel honden alles binnen zouden hebben.

Alles bij elkaar kunnen we weer terug kijken op een mooie proevendag die zich heeft gekenmerkt door verre afstanden die menig hond in tijdsnood bracht, een verrassende uitslag, een goede organisatie, sportiviteit en gezelligheid.

Jolanda Knaapen-Henskens

odoornerveen-g

Puntenuitslag Artemisproef Drenthe 5 november 2016

 

1ste plaats Bram Lesterhuis 333 **
2de plaats Hanneke Raats 318 **
3de plaats Thijs van Dieten 286 **
4de plaats Margreet Teunissen 312
5de plaats J.N. Dansen 308
6de plaats Annemarijn Bierenga 306
7de plaats J. Leune 305
8ste plaats Jolanda Knaapen-Henskens 289
9de plaats Hans Erkelens 287
10de plaats Corina Sanders-de Pijper 286
11de plaats Rita M.M. Lemke 273
12de plaats Dorien Cox 263
13de plaats Astrid van der Horn 259
14de plaats Iris Erkelens 254
15de plaats G.J. IJsseldijk 253
16de plaats G. van den Berg-Sprenger 242
17de plaats Hans Swart 239
18de plaats Marian zur Kleinsmiede 234
19de plaats Annette Peereboom 234
20ste plaats Fred van der Meulen 225
21ste plaats Sarina Lammerts 213
22ste plaats Herman van Rees 213
23ste plaats W.Balje 213
24ste plaats Yvonne van Barneveld 205
25ste plaats A van der Boor-Migchelsen 196
26ste plaats H.R. Roze 190
27ste plaats Mea Kok 170
28ste plaats Nicoliene Oosterhof 157
29ste plaats Edith Ragay 156
30ste plaats Maaike Hamelynck 125
31ste plaats Alfred Drenth 107
32ste plaats J.L. Bos 66
** is alle apporten binnen en de nummers 1 en 2 hebben een uitnodiging voor Hubertus ontvangen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.