Verslag Artemisproef Friesland 13 februari 2016 te Fochteloo.

Verslag door André Brink.

Op 13 januari was de JTGH/ NOJG Artemisproef Fryslân, dit jaar gehouden in Fochteloo. Een nieuwe prachtige locatie op een voormalige vuilnisbelt. Bossages, plas dras veldjes en natuurlijk de bult zelf. Waar de honden bij omhoog moesten of naar beneden. Afijn om 6.45 uur vertrokken(al woon je dan in fryslân, toch nog 45 minuten rijden) omdat we om 7.30uur moesten verzamelen in café het korhoen in Fochteloo. Snel inschrijven en dan een bakje koffie en even aanschuiven bij enkele trainingsgenoten en andere bekenden. Om 8.30 uur opende wedstrijd leider Henk Hoogenkamp de wedstrijd en reden we in kolonne naar de locatie. Verdeeld in 3 groepen van zo’n 12 voorjagers met hond opzoek naar de 3 proeven van de ochtend. Onze groep moest naar proef 1 ,de A+ proef.

Dit jaar nieuw bij de JTGH , 4 proeven op B niveau en 1 proef op A+ niveau.(voorheen was dit 6 keer op B niveau). Dat we moesten starten bij proef 1 was alleen maar mooi vond ik dan hadden we deze maar gehad. Ik had er zin in en Mika (flying ferdi the second off april) , mijn 3,5 jarige labrador, ook. We zijn vorig jaar enorm gegroeid als combi in niveau en ik hoop dat dit jaar door te zetten en dan direct maar beginnen bij deze wedstrijd.

Proef 1.

Deze proef bestond uit 3 apporten, waarvoor je 8 minuten had. Je stond bij de keurmeester op post, na de uitleg werd er links, op zo’n 200 m geschoten en een duif gegooid. Een markeer op schot en evt. op zicht. Er werd wel gegooid tegen een donkere achter grond, dus ik betwijfel of de honden het wel goed konden zien, vooral in de ochtend was dit het geval. Gelukkig trainen wij ook wel op markeer op schot. Vlak daarvoor werd je verteld dat er halfweg de scheve helling (op zo’n 50m) nog een verloren kraai in een bosje moest liggen. Op het moment dat je dit alles weet staat er boven op de bult (op zo’n 50m hoogte) iemand te roepen dat er een aangeschoten gans weg kruipt. Hier mag en moet je natuurlijk de hond als eerste op inzetten. Ik zet Mika hier dan ook op in en probeer hem dan ook een lijn te geven recht op de roepende jager. Hij denkt hier zelf anders over en wil naar de duif. Lekker begin. In een flits denk ik laat maar even gaan en stop hem na 20 meter af. Ik geef hem de handbeweging rechts en dan zie ik aan hem dat ie weet wat verlangt wordt en komt exact bij de jager die riep uit. Aan z’n staart kan ik zien dat hij de sleep oppakt. Nu maar hopen dat hij zichzelf red, hij is nu uit zicht boven op de voormalige vuilnisbelt, en moet het zelf doen. Alle vorige honden uit onze groep waren leeg of met het verkeerde apport terug gekomen. Gelukkig komt Mika na een tijdje terug met de gans. Na het afgeven heb ik hem ingezet op de (gemarkeerde) duif. Dit was eigenlijk nu gewoon een “memory” geworden. En aan veel honden was dit ook te zien die hadden hem niet meer in het hoofd zitten. En menig voorjager had moeite om zijn hond daar te krijgen, toch wel zo’n 200 meter. De hond breed trainen is toch nu ook bij de JTGH van belang. Duif geen probleem en word met een noodgang opgehaald. Achter me hoor ik de keurmeester goedkeurend mompelen. Dan nog de verloren kraai. Deze lag ongeveer onder een hoek van 45 graden onder het begin van de ganzen sleep. Hij zou dus weer verwaaiing kunnen krijgen van de sleep. Ik heb hem een lijn gegeven richting het bosje en had me voor genomen dat, voor dat hij uit zicht zou gaan, ik hem zou afstoppen zodat ik hem nog duidelijk naar links kon sturen van de sleep vandaan en hij bij het bosje moest uit komen. En zo gebeurde het gelukkig ook. Territorium signaal erbij nu maar hopen. Duurde een tijdje maar uit eindelijk kwam hij tevoorschijn met de kraai. Heel blij natuurlijk en idd een zeer pittige proef wat ook bleek. Van de 6 combinaties die alle 3 apporten binnen hadden waren er maar 3 die de juiste volgorde hadden. Helemaal blij. (94 van de 95 punten)

Proef 2.

Hier stond je bij de keurmeester op post met net voor je een bultje. Ik kon de helper net zien, die stond tegen de schuine helling van de vuilnisbelt ,de hond niet. Op het schot werd er een eend gegooid en kan de hond de eend net een stukje omhoog en een stukje omlaag zien vallen. Het laatste stukje niet en de eend word voor de wind gegooid en beland in het talud van een slootje begroeid met riet. Ondertussen loopt de helper 10 meter naar achter naar z’n stoeltje.

Artemis Friesland 2016 a

Complimenten aan keurmeester Ries v Wanrooy die de hele ochtend in de koude wind stond!

Ik zet Mika in en stuur hem links van het bultje langs. Hij gaat boven de eend langs schiet een stuk verder, hij pakt lucht en hebbes ook binnen. Hierna moet er nog een stuk wild liggen in het bos links van ons. Na enig zoekwerk, wat wel een favoriet ding is van hem en wat de keurmeesters wel graag willen zien, komt hij met de nerts terug.(gelukkig geen vos, je weet nooit tegenwoordig met die ziektes)

(66 van de 70 punten)

Proef 3.

Dit was een nagebootste kraaien jacht. Hutje, jagers erin en een paar lokkers. Op het schot word er een kraai over een slootje gegooid. Mika mag weg als de kraai de grond raakt. Apport word netjes opgehaald. Op de terug weg word er weer geschoten en valt een kraai tussen de lokkers. Hij meent dat hij hier toch ff moet kijken(trainingspuntje) maar komt dan snel met de kraai terug en mag dan de 2e ook halen. Geen probleem, het gaat lekker en hij werkt lekker snel. (67 van de 70 punten)

Proef 5.

Na de middag pauze even te zijn opgewarmd met snert in het plaatselijke café staan we nu bij deze proef met z’n tweeën op post. Bart met z’n hond en Mika en ik. Voor ons word een drijfjacht na gebootst. Achter bosje 1 worden 2 duiven geschoten en achter bosje 2 , 2 konijnen. Mika mag eerst een duif halen, hierbij kijkt hij ook nog even snel of die 2e duif er ook ligt (trainingsmomentje) maar komt dan snel terug. Bart mag hierop z’n hond inzetten om een konijn te halen. Hierna wisselen we en mag Mika het andere konijn halen en Bart z’n hond de laatste duif. Alle 4 apporten lekker vlot binnen.

Artemis Friesland 2016 b(64 van de 70 punten)

Proef 4.

We staan hier op post voor een plas dras veldje. Op zo’n 50 meter lopen 2 jagers(helpers) die een fazant schieten welke achter hen in de bosjes valt en op het schot komt er een eend op die geschoten word en voor hun in de bosjes valt. Mika mag beide apporten halen in willekeurige volgorde. Wat ik wel wilde is dat hij een rechte lijn door de plas dras pakte, veel honden liepen hier omheen. De eend komt vlot binnen en hij komt keurig in een rechte lijn terug ook weer door het water. Idem dito voor de fazant al heeft hij hier nogal wat meer werk van. De fazant ligt nogal wat dieper en de honden komen dan elke keer onder de valplek van de eend langs. Ook Mika komt hier 1 a 2 keer op uit. Maar door het goede doorzetten komt uiteindelijk de fazant ook keurig binnen.

(66 van de 70 punten)

Nu is het wachten totdat iedereen klaar is. We besluiten alvast naar het café te gaan omdat het toch wel aardig frisjes is (2-4 graden),ook voor de honden. Bij beide middag proeven staan we boven op de bult vol in de wind. Ben dan ook blij dat ik een badstoffen dekje voor hem heb, hij is toch paar keer door koud water geweest.

In het café lekker opwarmen met warme chocolade melk en hierna een biertje. Ondertussen word er natuurlijk al druk gespeculeerd over de uitslag. Men dicht ons nogal een goede kans toe. Immers proef 1 de goede volgorde en bij de rest van de proeven weinig weg gegeven. Maar ook wist ik dat er nog een paar waren die ook alles binnen hadden gehaald in de goede volgorde maar ook een paar die alles binnen hadden gehaald maar dan niet de gans eerst. In theorie zouden dezen dan ook goed kunnen scoren.

Uiteindelijk is iedereen binnen en om half 6 komt Henk Hoogenkamp, na het bedanken van de helpers, keurmeesters en de terrein eigenaren, met de uitslag. Hij begint met het uitreiken van ieder z’n certificaat en werkt zo langzaam naar de boven toe. Vanaf nr 6 had iedereen alle apporten binnen. Trainingsgenoot Eline is nr 5, Hennie Schoor nr 4 , nr 3 is Carlijn Kniest ……zal het dan……nr 2 Jo Leune (trainingsgenoot). Pfff sta je daar, win je zomaar even en wat een punten. Super, geweldig, een heerlijk gevoel. Wat een top hond heb ik toch. Zo’n genot om mee te mogen werken en trainen. In 1 woord genieten.

Artemis Friesland 2016 cEn als bonus mogen we (Jo en ik) 9 april deelnemen aan de Hubertus proef van de JTGH/NOJG in Chaam dit jaar.

Henk, Richard, keurmeesters en helpers: “tige tank”.

André Brink en Mika.

Artemis Friesland 2016 d

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.