Verslag Hubertusproef JTGH/NOJG 2017

HUBERTUSPROEF 2017

De wind kan ook een vriendendienst leveren!!

De locatie van Chaam ( onder Breda) was in 2016 goed bevallen, want ook dit jaar vond er weer de afsluiting plaats van de JTGH – NOJG. Na het meedoen en kwalificeren aan “Artemis” proeven, rolde bij de gelukkigen – dit jaar 13 deelnemers – een uitnodiging op de mat!

Wat een eer.!!

Het deelnemersveld bestond uit 12 honden – helaas had een Labrador i.v.m. verwonding af moeten zeggen.

Te weten: 5 x Labrador Retriever – 1x Golden Retriever – 2 x Duits Staande Draadhaar – 2 x Duits Staande Langhaar en 2 Duits Staande Korthaar.

Ontvangst van de deelnemers is een “warme” ontvangst. Kopje koffie en een heerlijk warm worstenbroodje.

Trouwens deelname aan deze dag is alleen via plaatsing of uitnodiging mogelijk.

 

DEELNEMERS HUBERUSPROEF 2017

 

In Nederland zijn er 2 Jagersverenigingen, beiden bij u bekend. De NOJG – vroeger wel de Boerenjagers vereniging genoemd – organiseert onder de vlag van “Stichting Jachttraining voor Gebruikshonden JTGH “ enkele keren per jaar door het hele land een kwalificatie proef ”Artemis “ genaamd.

Proeven waar getoetst wordt aan situaties zoals in het jachtveld kunnen voorkomen en waar honden ingezet worden op heel realistische jachtproblemen, waar een hond in het jachtveld absoluut nodig is.

Is een hond minimaal 1x bij de eerste 2 geëindigd, dan kan men een uitnodiging voor de finale “Hubertus” verwachten.

De grote groep voorjagers van jachthonden zijn vaak helemaal geobsedeerd om punten binnen te halen voor de zogenaamde finales. De NOJG/JTGH doet daar niet aan mee: ze hebben hun eígen systeem, maar dat houdt wel in dat de JTGH dagen sportief, gezellig en open zijn. een enorm pluspunt.

Ook zijn alle rassen jachthonden welkom.

De wedstrijden zijn allemaal puur jachtgericht, mooi keuze aan alle soorten wild en fraaie terreinen. Terreinen die zich van het noorden tot het zuiden uitstrekken.

Deelname aan de felbegeerde “Hubertus” is een grote waardering voor voorjager en hond, vanwege alle natuurlijke elementen die in de proeven verwerkt zitten. Vriendelijkheid, openheid en spontaniteit staat boven in het vaandel. Geweldig dat men onderling zo leuk met elkaar omgaat, geen jaloezie, geen afgunst, maar waardering voor mooi hondenwerk.

Je bent niet alleen deelnemer, je voelt je ook gast, Tussen de middag staat er een kopje soep voor je klaar, altijd een diploma, zodat je je punten kent en een relatief laag bedrag voor alles wat je geboden wordt.

Van deze kant zouden veel voorjagers de JTGH ook eens moeten zien.!

Een heuse privé locatie!

Een terrein van heel wat hectares beschikbaar gesteld door de Heer Robert Bijlsma. Je zult maar zo een mooi stuk hebben: 2 unieke vijvers, een stuk naaldbos, openvelden, berkenopslag, wat een “heerlijkheid”.

De wind was pittig…. maar kwam uit het noordwesten, wat eigenlijk inhield, dat juist deze dag álle proeven onder de wind werden gelopen, dus… allemaal groot voordeel!

Keurmeesters.

Keurmeesters voor deze dag: Hans de Klein, Piet Damme en Rudi Blommaert. Mannen die waardering hebben voor mooi hondenwerk, ook voor de voorjagers die zoveel kilometers maken om naar trainingen en wedstrijden te gaan.

Ze hadden deze dag het “neusje van de zalm”, genoten van het hondenwerk en keurden met hun uitgebreide jacht ervaring.

Proef 1. (ochtendproef)

Wat uw scribente betreft, de mooiste proef van de dag. Een konijn was aangeschoten. Via een talud was het konijn er vandoor gegaan en om een soort poeltje weggekropen. Op het moment dat de hond mét konijn op de terugweg was, vielen er 2 schoten aan de linkerkant. Een eend op ca. 150 meter op een eiland, één eend ver uit zicht aan de andere kant van het meertje tegen een (ander) eiland, ca. 120 meter. Dit was een apport voor doorzetters met veel eigen initiatief. Hier kon je alleen maar sturen (en duimen!!)

Proef 2 (ochtendproef)

Lastig en moeilijk zichtbaar. Tussen enkele berkenbomen werden 2 stuks wild opgegooid. Maar wel een afstand van ruim 150 meter en achter een heuveltje. De wind stond goed, maar de verleiding die in een soort brede sloot lag weggekropen, de fazant, maakte dat door sommige honden een verkeerde volgorde werd gehanteerd en…. dat stelde de keurmeesters niet op prijs.

Lunch, zoals het alleen maar kan bij deze club. Broodjes, soep, je voelde je helemaal thuis. En natuurlijk een gezellige babbel in de kantine van de nabijgelegen camping.

Proef 3 – (middagproef)

Tja, 2x een breed water over. Met “breed” stond er zeker 80 meter te wachten. Mooi is natuurlijk “a line is a line” en recht door het water. Aan de overzijde een geweer die een doublet schoot – een eend en een meerkoet. Beiden moesten binnen. Veel voorjagers joegen hun hond om het water. Mocht ook. Wij gingen voor het 2x overzwemmen, maar dat kostte héél veel energie. Na ontvangst van deze 2 apporten lag op links, ruim 130 meter, een gans in een beekje verstopt. Wat is het dan belangrijk dat een hond voor dit soort slopende proeven in top conditie verkeert!!

Proef 4 – (middagproef)

 

Een landproef met roofwild! Dat was voor geen een van de deelnemers een probleem. Als je gekwalificeerd was om mee te doen, had je zeker bij een van de voorgaande proeven én de vos én de nerts/bunzing op het menu gehad.

De moeilijkheid was nu dat de honden door een hek dat op een kiertje stond ! een sleep van de vos op moesten pakken. Hier hadden enkele voorjagers het heel benauwd, als de hond niet door die smalle opening wilde gaan! Vervolgens via een soort moerasje in het bos naar de nerts en daarna een relatief eenvoudig apport ( 100 meter) naar een kraai die in de greppel lag.

Slot

Tja, en dan blijkt dat er deze dag zowaar VIER honden zijn, die alles binnen hebben.

Helaas : één deelnemer buiten de tijd en één deelnemer in verkeerde volgorde.

En de JTGH is streng, doch rechtvaardig. Regels zijn regels.

Voor de twee hoogst geëindigde combinaties, de fraaie plaquettes.

Uitslag:

 

1ste: Henny M. Schoor met Mr.Monty ( Labrador)

2e. Iwan Hoefnagels met Iwan (Dts St Draadhaar)

3e Natascha Ripzaad met Shendor ( Labrador)

4e Bram Lesterhuis met Igor ( Dts St Draadhaar)

 

Tevens mocht uw scribente de felbegeerde wisselprijs ontvangen uit handen van de organisatie. Wat een eer deze mooie prijs een jaar op de kast te hebben staan!

Maar de mannen achter de schermen, die maken dat alles zo geweldig reilt en zeilt, Richard Bosch, Henk Hoogenkamp en hun medebestuurders en alle hardwerkende helpers, verdienen eigenlijk ook een plaquette. Wat zij deze dag hebben neergezet, zoveel mensen een heerlijke proeven dag hebben bezorgd, helemaal top.

Ze staan er toch maar weer en zeker namens iedereen: een groot woord van dank.

 

Henny M. Schoor

Soest

Link naar foto’s gemaakt door Bart Hoogenkamp:

https://www.myalbum.com/album/ZeIQRSkxnDef

Link naar foto’s gemaakt door Marjan van Essen:

https://www.myalbum.com/album/IRujfI5lHNTy

Officiële uitslag Hubertusproef 22 april 2017 te Chaam.

 

Naam voorjager Naam Hond Ras Punten
Henny M. Schoor Mr.Monty Labrador Retriever 351 pnt.
Iwan Hoefnagels Bass van Pollefers Duitse Staande Draadhaar 344 pnt.
Natascha Ripzaad Nev’s Dream Shendor vd Hooydamhoeve Labrador Retriever 335 pnt.
Bram Lesterhuis Igor vom Sprakeler Holz Duitse Staande Draadhaar 323 pnt.
André Brink Flying ferdi the second off april (Mika) Labrador Retriever 274 pnt.
Ad van Dongen Tara van de Blanke Biele Duitse Staande Korthaar 255 pnt.
Thijs van Dieten Loeka Duitse Staande Korthaar 244 pnt.
Hans Swart Kiebitz’s Lasse Golden Retriever 234 pnt.
Corina Sanders-de Pijper Cerbel Arrow Labrador Retriever 228 pnt.
Ad van Oosterwijck Seffus van de Kastanjelaan Duitse Staande Langhaar 222 pnt.
Mirjam Story Bo Labrador Retriever 176 pnt.
Hanneke Raats Hidde v.h.Eppenzolder Duitse Staande Langhaar 77 pnt.
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.