Vossenlintworm rukt op in Limburg

De helft van de vossen in Zuid-Limburg is besmet met de gevaarlijke vossenlintworm. Via honden en katten worden ook mensen blootgesteld aan de parasiet.

Dat meldt de Telegraaf dinsdag. Tien jaar geleden was nog maar dertien procent van de vossen besmet. Bij de mens kan de worm ernstige klachten aan de lever en geelzucht veroorzaken. Ook blindheid kan voorkomen.

Gezicht likken
“Katten en honden die in contact komen met besmette prooidieren, raken zo besmet. Een huisdier kan dat heel makkelijk overdragen op mensen”, legt parasitoloog Paul Overgaauw van het European Scientific Counsel Companion Animal Parasites (kortweg ESCCAP) uit in de krant. “En iedereen die van zijn hond of kat houdt, laat zich weleens in het gezicht likken. Ook dat kan al genoeg zijn.”

Uit onderzoek dat dinsdag bekend wordt blijkt dat tien procent van de honden en katten nooit wordt ontwormd. 75 procent van de baasjes doet het wel, maar te weinig.

Ontwormen
Het RIVM houdt de verspreiding van de vossenlintworm nauwlettend in de gaten. Aangeraden wordt om huisdieren zo snel mogelijk te ontwormen na een bezoek aan landen waar de parasiet veel voorkomt, zoals Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

Het advies voor Overgaauw is om bij kinderen vaker de handen te wassen. “Kinderen wroeten in zandbakken die door honderden dieren als kattenbak wordt gebruikt”, zegt hij tegen de krant.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.