2e druk Heer- en Broodjagers verschijnt

Samenvatting

Heer- en broodjagers geeft een schets van de cultuurgeschiedenis van de jacht in Nederland en laat zien hoe deze drastisch veranderde. Tal van soorten jagers komen aan het woord: de landgoedeigenaren in Overijssel en Gelderland, de broodjagers aan de vroegere Zuiderzee, de robbenjagers op het Wad, de kistjagers langs de Friese IJsselmeerkust, de herenboeren uit Zeeland en Groningen, de kleine boerenjagers uit Drenthe en waterwildjagers op de Reeuwijkse plassen en in de Biesbosch. Het jagen op de bunzing in de Friese Wouden, op de houtsnip op Ameland, en de Friese wilsterflapper worden zeer uitvoerig geportretteerd. Het boek kent vele verhalen en anekdotes uit de wereld van de jagers. 
Heer- en broodjagers geeft door middel van foto’s en beschrijvingen een unieke kijk op de jacht als belangrijk Nederlands cultuurfenomeen.

Een mooi cadeau voor Sint Nicolaas of Kerstmis 240 blz’n leesplezier voor de jager en buitenmensen.

Recensie(s)

Jagen is van alle tijden, en de jacht vindt liefhebbers in alle lagen van de bevolking. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt de Nederlandse jachtcultuur vanaf ongeveer 1900 beschreven. Na een uitleg van de verschillen tussen heer- en broodjagers en een overzicht van de ontwikkeling van de jachtwetgeving komen de jagers zelf aan het woord. Zij schetsen niet alleen een beeld van hun jachtavonturen, ook de verbeterde sociale omstandigheden, het sterk veranderde Nederlands landschap, de achteruitgang van de bejaagbare fauna en de opkomst van soorten als ganzen en reeën komen hierin naar voren. In 28 goed leesbare schetsen uit verschillende delen van Nederland wordt onder andere verteld van grote, adellijke jachtpartijen, maar ook van boerenjagers, stropers, robbenjacht op het Wad, flapnetten en mollenvellen. Het geheel is geïllustreerd met zwart-witfoto’s, vaak uit het persoonlijk album van de vertellers en enkele afbeeldingen in kleur. Met tabellen en bronnenoverzicht. Jagers, maar ook lezers met historische belangstelling, zullen met interesse kennis nemen van hoe jacht, natuur en sociale omstandigheden in de laatste honderd jaar veranderd zijn.

Ing. A. de Vries-Boekestein

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.