• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

4 miljoen kilo eikels en beukennootjes op de Veluwe

Naar schatting hangen er op de Veluwe ruim 1 miljoen kilo beukennootjes, bijna 2 miljoen kilo inlandse eikels en ruim 1 miljoen kilo Amerikaanse eikels. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de Vereniging Wildbeheer Veluwe. Het totaal van ruim 4 miljoen kilo is 13% minder dan het gemiddelde over de jaren 1990 tot en met 2018 en daarmee een redelijke mast. Vooral de inlandse eik blijft ruim 40% achter bij het gemiddelde terwijl de Amerikaanse eik juist 90% hoger ligt dan gemiddeld. Het aantal beukennootjes ligt 13% hoger dan gemiddeld. Met de elkaar opvolgende mastjaren groeit ook de zwijnenpopulatie op de Veluwe.

De hoeveelheid beukennootjes blijkt in belangrijke mate bepaald te worden door de hoeveelheid beukennootjes in het voorgaande jaar. Hoe groter de productie in het voorgaande jaar, hoe lager de productie het jaar erop. Daarnaast blijkt dat de hoeveelheid beukennootjes stijgt als de voorafgaande winter en/of de zomer van het vorige jaar warmer zijn. Op basis van de zeer hoge temperaturen deze zomer en de droogte is te verwachten dat de beuk deze herfst weer bloemknoppen gaat vormen.

Droogte heeft geen invloed op het aantal eikels
Voor eikels was 2018 een topjaar. In Spanje was 2017 extreem droog en ook daar een topjaar voor eikels. De eikenbomen hebben blijkbaar een reservehoeveelheid water die ze aan kunnen boren. Of misschien hebben ze helemaal niet zoveel water nodig om hun eikels te laten groeien. Op basis van de ervaring van 2018 kan geconcludeerd worden dat de droogte in juli en de zeer hoge temperaturen niet echt een drukkend effect op de mast hebben.

Amerikaanse eik
De opbrengst van de Amerikaanse eik is te karakteriseren als een volmastjaar. Het volgt op een jaar van beperkte eikelproductie in 2018. Volgend jaar zal de eikelmast naar verwachting weer beduidend lager zijn door vorstschade en rupsenvraat dit jaar.

Zie voor meer informatie de site van Nature Today.

bron: Nature Today, 02/09/19

image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.