Aantal wildaanrijdingen met 25% gestegen

Er worden elke maand gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en ander groot wild doodgereden. Dat is bijna 25% meer dan een jaar geleden. “Tot en met 16 augustus zijn dat er al 3746 en dat is in vergelijking met vorig jaar, toen we per maand iets meer dan 400 dode dieren telden, een fikse stijging”, zegt voorzitter Gijs van Aardenne van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN).

Als verklaring voor de toename geeft Van Aardenne dat wild de hort op gaat om voedsel te zoeken, doordat er vaak te veel dieren op één en dezelfde locatie leven. “Maar de aantallen liggen nog vele malen hoger, omdat niet overal wordt bijgehouden hoeveel dieren er omkomen. Wij doen dat voor Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en delen van Noord-Holland, dus dit is nog maar het topje van de ijsberg.”

Hoog tijd dus voor een landelijke, uniforme registratie van aangereden wild, zegt Van Aardenne. “Zonder dat krijg je nooit heldere cijfers en een betrouwbaar beeld. Als we weten waar de problemen het grootst zijn, kunnen faunabeheerders maatregelen nemen. Maar door decentralisatie van de Natuurwetgeving bepaalt elke provincie zelf de aanpak.”

bron: Telegraaf, 19/08/19

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.