Aantal wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest in Wallonië opgelopen tot 32

Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in de besmette zone in Wallonië is opgelopen tot 32 dieren. De besmettingen werden tot nog toe alle in hetzelfde kerngebied van 2.500 hectare gevonden. Dit kerngebied ligt in het gebied van 63.000 hectare dat door de Waalse overheid afgegrendeld is.

Naast de insleep van het AVP-virus via vleeslevensmiddelen, sluiten de Belgische instanties ook de optie van het invoeren van levende wilde zwijnen uit Oost-Europa voor de jacht niet uit als besmettingsbron. Daartoe wordt DNA onderzoek uitgevoerd.

Om de afkomst van het virus te achterhalen, vindt op elk aangetroffen wild zwijn in de Ardennen een DNA-onderzoek plaats. Deze DNA-resultaten worden vergeleken met gegevens uit de Europese databanken. Doel is te achterhalen hoe het virus vanuit Oost-Europa België heeft weten te bereiken. Volgens het Waalse dagblad Le Soir tonen de DNA-onderzoeken inmiddels duidelijk aan dat een deel van de wilde zwijnen geen Waalse roots heeft. Waarschijnlijk komt dit door het vrijlaten van gefokte wilde zwijnen.

In het AVP-gebied werd afgelopen maand nog een illegaal wilde zwijnen-fokkerij aangetroffen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.