• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Actieplan opgesteld ter bescherming van weidevogels in noordoosten van Twente

LTO Noord Noordoost Twente, boeren in het gebied, Natuurmonumenten, provincie Overijssel, waterschap Vechtstromen, gemeente Dinkelland, de wildbeheereenheid, Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum en gebiedscollectief Noordoost Twente hebben samen een actieplan opgesteld ter bescherming van weidevogels. Er zullen verschillende maatregelen worden uitgevoerd. Met een deel van de werkzaamheden is al begonnen. De provincie Overijssel heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanpassingen.

Eén daarvan betreft het aanpassen van de plasdrasgebieden in het gebied Ottershagen ten noordoosten van Ootmarsum. Door de diepte van de watergeulen is het gebied aantrekkelijk geworden voor ganzen. Omdat de ganzen veel gras wegvreten rondom de plasdrasgebieden, wordt het gebied daarmee minder aantrekkelijk voor weidevogels. Daarom worden de geulen ondieper gemaakt.

Het gebiedscollectief Noordoost-Twente gaat aan de slag met het omvormen van houtsingels met opgaande bomen naar hakhoutsingels. Hierdoor wordt het gebied meer open en wordt de biotoop voor weidevogels verbeterd. Roofvogels maken namelijk van de bomen gebruik als ‘uitkijkpost’ om de nesten van weidevogels op te sporen en leeg te roven. Verder wordt in het begin van het weidevogelseizoen een schrikdraadsraster geplaatst met als doel het roven van eieren en jonge weidevogels door vossen te beperken.

bron: Nieuwe Oogst, 08/03/19

image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.