Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Faunadag Kasteel Middachten – zaterdag 23 maart 2019

23 maart 2019 -10:00 - 17:00 CET

Middachten in het teken van Veluws wild tijdens Faunadag

Alles te weten komen over herten, reeën, zwijnen en moeflons op de Veluwe. Dat kan op zaterdag 23 maart 2019, tijdens de jaarlijkse Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg. Jachtopzichters vertellen over het faunabeheer op de Veluwe, er is een geweiententoonstelling, bezoekers kunnen wildhapjes proeven, luisteren naar jachthoornblazers en kijken naar een film over het Veluws wild. In het koetshuis zijn allerlei stands te vinden die een relatie hebben met de natuur. Verder zijn er roofvogeldemonstraties, workshops eetbare natuur, demonstraties manden vlechten en kinderactiviteiten, waaronder een speurtocht en uilenballen pluizen. Tot slot worden de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt. De Faunadag is een belevenis voor jong en oud.

Wildbeheer

Omdat er op de Veluwe maar beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten het wild worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders. De faunabeheerders leggen tijdens de jaarlijkse Faunadag vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij. Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen speciaal voor de Faunadag naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Bezoekers Faunadag op kasteel Middachten bepalen publieksprijs fotowedstrijd.

Sinds 2007 organiseert Landgoed Middachten samen met alle wildbeheereenheden van de Veluwe en enkele “schil wbe’s “ aan het einde van de maand maart, een Geweiententoonstelling/Faunadag . Hier leggen de wildbeheerders verantwoording af van het door hen geschoten wild. De meeste geweien van edelherten, damherten, reeën en de tanden van de manlijke wilde zwijnen en de horens van de moeflons die op de Veluwe geschoten zijn, worden aangeleverd op het kasteel om daar gekeurd te worden door een deskundige keuringscommissie.

Aankomend jaar zal de Faunadag gehouden worden op zaterdag 23 maart 2019.

In het stalgebouw zijn dan in de paardenboxen allerlei stands te vinden die een relatie hebben met de natuur. Ook zijn er activiteiten voor kinderen zoals uilenballen pluizen en een speurtocht. Verder laat een preparateur zien hoe hij te werk gaat met te prepareren dieren en laat de bekende wildslachter, Ter Weele, zien en proeven hoe je een stuk wild slacht en vervolgens bereidt. Op het voorplein van het kasteel zal op zaterdag 23 maart weer een spectaculaire roofvogeldemonstratie gegeven worden. De dag wordt verder aangekleed door jachthoornblazers en dhr. Wensink, oud faunabeheerder, zal op gezette tijden een rondleiding geven met tekst en uitleg over het gevoerde faunabeheer. Sinds 3 jaar organiseren we tijdens dit evenement ook een fotowedstrijd. De thema’s van de vorige jaren waren: “De grote zoogdieren van de Veluwe”. We hebben dit jaar drie thema’s, te weten: “De Veluwse zoogdieren in hun natuurlijke omgeving, inheemse vogels en landschappen”. Elke inzender mag één foto inzenden en deze zal door een deskundige jury beoordeeld worden.

De jury zal dit jaar bestaan uit: Luc Enting, bekend door zijn prachtige natuuropnamen en filmer van de film ”WILD”, die afgelopen jaar in de bioscopen heeft gedraaid.Jan Huttinga, jachtopzichter, en wie kent niet zijn lezingen en prachtige foto’s die in verschillende natuurtijdschriften staan. Klaas Tanis, jachtopzichter en natuurfotograaf op Kroondomein Het Loo.

Publiek bepaalt de winnaars.

De jury zal de tien beste foto’s nomineren en het publiek mag op deze dag zelf hieruit een winnaar uitkiezen. Vervolgens zal er om 14:30 uur bekend gemaakt worden wie de nummers 1 t/m 3 zijn geworden volgens de vakjury en welke foto het publiek als nummer één heeft uitgekozen. De tien genomineerde foto’s zullen uitvergroot tentoongesteld worden en op een scherm zal een doorlopende diashow te zien zijn van alle inzendingen.

Prijzen:

De maker van de mooiste foto volgens de vakjury wordt beloond met een overnachting voor 2 personen incl. ontbijt in een van de prachtig verbouwde knechtenkamers boven het koetshuis van kasteel Middachten. De nummers twee en drie worden beloond met een waardebon. Ook de publieksprijs zal bestaan uit een overnachting incl. ontbijt in één van de knechtenkamers bij kasteel Middachten.

Meedoen?

Inzenden kan met het deelnameformulier op de website van kasteel Middachten en door de foto in jpeg bestand te versturen naar info@middachten.nlbij voorkeur in hoge resolutie en via we transfer.     Spelregels:

 • Op de ingezonden foto bevindt zich één of meerdere van de in het wild levende zoogdieren van de Veluwe in hun natuurlijke omgeving of een inheemse vogel of een Nederlands landschap.
 • De ingezonden foto is gemaakt door de deelnemer zelf.
 • Maximaal één foto per deelnemer.
 • Foto inzenden op jpeg formaat via
 • Inzenden mogelijk t/m 5 maart 2019.
 • Prijsuitreiking tijdens de Faunadag op 23 maart 2019 om 14:30 uur.

Samenwerking De Faunadag is een gezamenlijk initiatief van de Wildbeheereenheden op de Veluwe, Vereniging het Reewild, vereniging het Edelhert, Stichting Behoud Dierenwereld Veluwe, Vereniging Natuurtoezicht, KNJV en NOJG.

Faunadag, 23 maart, 10.00-17.00 uur,

 • entree: gratis.
 • Rondleiding langs de geweien: € 5,00 p.p.
 • Adres: Middachten is gelegen in het dorp De Steeg gemeente Rheden (Gld).
 • Navigatieadvies: Smidsallee, 6994 BJ De Steeg.
 • Openbaar vervoer: Connexxion lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.
 • Toegankelijkheid: het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers.
 • Honden zijn ook niet toegestaan.
 • Meer info: www.middachten.nl.

 

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
23 maart 2019
Tijd:
10:00 - 17:00 CET
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.middachten.nl

Organisator

Kasteel Middachten
Telefoon:
(026) 495 21 86
E-mail:
info@middachten.nl
Website:
http://www.middachten.nl

Locatie

Kasteel Middachten
Landgoed Middachten 3
De Steeg, 6994 JC
+ Google Maps
Website:
http://www.middachten.nl