Afrika’tje spelen in Nederland, het leed dat de Oostvaardersplassen heet

De Oostvaardersplassen, in 1968 werd het aangelegd door de mens in de Flevopolder.

Het doel? De creatie van een toonaangevend vogelgebied binnen de lage landen.

Om dichtgroeien van het gebied tegen te gaan werd er eind jaren tachtig een kleine populatie van 116 grote grazers los gelaten. 35 heckrunderen, 27 konikspaarden en 54 edelherten.

Het gebied werd met rust gelaten, geen afschot en geen regulatie, een stukje idyllische oer natuur in Nederland maar helaas was niets minder waar.

Nu in 2018, bijna 30 jaar na de komst van de 116 grote grazers lopen de problemen de spuitgaten uit.

Op de minder dan 2000 hectare grond lopen bijna 5500 grote grazers rond, het gebied is veranderd in een kale modderige vlakte en iedere winter lopen de emoties hoog op door de vele beelden van uitgemergelde en dode dieren die uit het gebied komen.

We spraken met Tom Bakker (30) en Nikolai Leuveld, (28) twee vrienden die zich al bijna 10 jaar inzetten voor verandering van het beleid in de Oostvaardersplassen.

Sinds de winter van 2009 en 2010 leggen zij het verschrikkelijke leed van de duizenden grote grazers in het gebied vast op camera, beelden die de Nederlandse politiek en bevolking doen schokken.

Dode en sterk verhongerde dieren, apathisch staren de nog levende beesten naar het hoge gras aan de andere kant van het hek.

Ze komen en niet bij zegt Tom Bakker, en de meesten van hen zullen deze winter dan ook niet overleven.

Onder het mom van natuur worden ze niet bijgevoerd, de draagkracht van het gebied moet de grote van de populatie bepalen aldus Frans Vera en Staatsbosbeheer. Nou 10 jaar geleden hield die hongerwinter de gemoederen ook al flink bezig maar toen waren het er 4000, nu zijn het er 5000 en als er niets gebeurd zijn het er over een paar jaar 6000, het jongt aan in het voorjaar en de winter sterfte worden ieder jaar groter.

Het is een schande dat we zo met dieren om kunnen gaan in Nederland zegt Bakker, ieder weldenkend persoon kan zien dat populatie verkleining door uithongering geen oplossing is, er staat een hek omheen en het gebied is veel te klein.

Op het moment dat de edelherten tegen de hekken staan om uit je hand te kunnen eten dan moet je begrijpen dat dit natuurbeleid gefaald heeft.

Staatsbosbeheer is flink aan het ruimen op het moment zegt Nikolai Leuveld, in februari alleen zijn er meer dan 1000 beesten dood gegaan, dit zijn de originele cijfers van Staatsbosbeheer.

1000 beesten in 1 maand tijd, moedwillige uithongering en het wordt ieder jaar erger.

Gelukkig merk je dat het steeds meer begint te spelen, buurtbewoners zijn het leed en de stank van karkassen zat, jagers, artsen dierenliefhebbers en boeren spreken zich uit en komen in opstand.

Afgelopen week was er een demonstratie tegen het dierenleed in de Oostvaardersplassen, een opkomst van bijna 1500 man!

Mensen zijn het zat, kun je het je voorstellen? Waar ter wereld hebben er ooit 1500 mensen lopen demonstreren voor de poorten van een ‘natuurgebied’?

Ieder jaar komt er meer weerstand tegen het beleid, het is nog nooit zoveel geweest als deze winter, dat is prachtig om te zien.

Wat moet er gebeuren? Een drastische populatie verkleining.

Het gebied kan maximaal 1400 grazers aan, nog beter zou het zijn om de populatie ver onder de 1000 te brengen want het gebied moet de tijd krijgen te herstellen.

De laatste jaren zijn vrijwel alle bosgebieden verdwenen, het is een modderige vlakte zonder enige vorm van beschutting.

De paarden kunnen naar andere gebieden worden verplaatst, de herten populatie moet middels afschot worden verkleint.

Wij hebben dit gebied als mens gecreëerd, een gebied zonder natuurlijke predator, neem dan ook je verantwoording en zorg voor een goed beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.