Afweerreactie tegen ziekte van Lyme neemt met de jaren af

teek op de huidOudere mensen zijn vatbaarder voor de ziekte van Lyme. De afweer tegen de Borrelia-bacterie die de ziekte veroorzaakt neemt namelijk met de jaren af. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Harvard. Naast leeftijd kan de vermindering van de afweer tegen de bacterie ook genetisch bepaald zijn. Eerdere besmettingen blijken geen rol spelen.

Jaarlijks lopen één miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Ongeveer een op de vijf teken draagt de veroorzaker van de ziekte van Lyme bij zich. De manier waarop een besmetting zich uit, varieert sterk tussen mensen. Zo krijgen veel mensen een rode kring of vlek op de plaats van de tekenbeet, maar een deel van de mensen niet. Dit maakt een goede diagnose van de ziekte van Lyme soms lastig.

Cytokinen
De variatie in afweerreactie is grotendeels te verklaren door een verschil in de productie van cytokinen, de belangrijkste signaalstoffen van ons immuunsysteem. De wetenschappers onderzochten bij 500 gezonde vrijwilligers hoe verschillen in cytokineproductie bij een Borrelia-infectie te verklaren zijn. In een aanvullend onderzoek deden ook boswachters mee die soms wel 35 tekenbeten per dag oplopen. Sommigen van hen kregen nooit Lymeziekte, terwijl de kans daarop groot was.

Leeftijd en genen
De afweerreactie tegen Lymeziekte blijkt allereerst sterk leeftijdsgevoelig te zijn. Met de leeftijd neemt de productie van het cytokine IL-22 af, waardoor de werking van de afweer tegen de Borrelia-bacterie minder wordt. Daarnaast vonden de onderzoekers een genetische variatie die de aanmaak van het eiwit HIF-1a tijdens een Borrelia-besmetting verhoogt. Onder invloed van dit eiwit ontstaat er meer melkzuur in de cel, wat normaal gesproken alleen gebeurt bij zuurstofgebrek. Hierdoor ontstaat er een energietekort in de afweercellen, waardoor ook de productie van IL-22 en andere ontstekingseiwitten afneemt.

Eerdere besmettingen
Opvallend is dat eerdere Borrelia-besmettingen iemand niet lijken te beschermen tegen het krijgen van Lymeziekte. De Borrelia-bacterie genereert blijkbaar geen betere afweer. 

Zie voor meer informatie de site van het Radboudumc.

bron: Radboudumc, 04/11/16

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.