Agrarische collectieven Friesland krijgen hulp bij aanpak roofdieren

vos aan het jagen op pas gemaaide weilandkopieOm te voorkomen dat roofdieren nesten en kuikens van weidevogels buitmaken, is het nodig dat de Friese agrarische collectieven een predatiebeheerplan opstellen. Hiermee kunnen ze roofdieren (predatoren) vroegtijdig aanpakken ter bescherming van de nesten en kuikens. De provincie roept de collectieven op het plan voor 1 september op te sturen. Momenteel krijgen de collectieven hulp van een extern bureau om deze plannen te maken. Dit bureau wordt door de provincie gefinancierd.

Voor het tweede jaar staan nu de collectieven aan de lat voor het maken van een predatie-beheerplan. Dit is een plan waaruit blijkt hoe het collectief de roofdieren gebiedsgericht wil aanpakken ter bescherming van weidevogels. Het betreft niet alleen het direct ingrijpen in aantal vijanden (predatoren) zoals de vos, maar ook het weren van predatoren. Dit kan door het landschap minder geschikt te maken voor predatoren. Bijvoorbeeld door het gebied open te maken. Dan hebben predatoren geen kans om zich te verschuilen in bijvoorbeeld bosjes. Ook het optimaliseren van het weidevogelmozaïek vermindert de kans op predatie. Een ideaal weidevogelmozaïek bestaat uit meerdere soorten gebieden. Bijvoorbeeld een combinatie van plas-dras gebieden en kruidenrijk weidevogelgrasland.

Vorig jaar was de predatie van weidevogelnesten 50% hoger dan voorgaande jaren. Van dit jaar zijn nog geen gegevens bekend.

bron: Provincie Friesland, 14/06/16

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.