ARTEMISPROEF VAN DE JTGH IN HEERLE

 Verslag van Henk Verhoeven

Na de twee Artemisproeven dit seizoen in Drenthe en Utrecht/Flevoland was het op zaterdag 17 januari de beurt aan de voorjagers uit het zuiden van het land hun kwaliteiten te tonen. De organiserende JTGH (Jachthonden Training Gebruikshonden) was te gast op de schitterende terreinen van Ben en Lenie Hectors aan Boerenweg in het Brabantse Heerle. De omstandigheden waren perfect voor de honden; droog weer, voldoende wind voor verwaaiing en de regen van de week ervoor maakte dat de grond voldoende nat was om de geuren van wild goed vast te houden. Voor de deelnemers, keursmeesters en helpers was het ijzige weer soms wat minder aangenaam. Maar anderzijds: Wat kan een heerlijke snert van Lenie Hectors dan goed smaken…!

Zelf heb ik aan deze wedstrijd meegedaan met mijn draadhaarreu Idefix. Het afgelopen seizoen heeft hij drie MAP-A’s gelopen, dus de vorm is er. Nu kijken of het lukt via de Artemisproef een plaatsje voor de Hubertusproef te bemachtigen…

PROEF 1: OP POST

Omdat de JTGH wedstrijden, de Artemisproeven, vrij laat in het seizoen, doorgaans na de afronding van de MAP proeven, gehouden worden, maakt het echte waterwerk meestal geen onderdeel uit van het programma. Het is wat lastig honden over een ijsbaan wild te laten apporteren of ze door het ijskoude water te sturen. Toch leek dat laatste de bedoeling toen de deelnemers in het programmaboekje de uiteenzetting van de wedstrijd bestudeerden. Gelukkig weten voorjagers die vaker in de Bolusberg zijn geweest dat de omvangrijke vijver voldoende mogelijkheden biedt om ook op andere manieren pittige uitdagingen voor de honden te creëren, en ook hoe die op te lossen. En ook ervaren honden schijnen dat te weten…!

De eend op het water – niet ver van de kant in het riet – en het konijn aan de kant van de vijver, konden ook over land goed bereikt worden. Om de vijver heen rennen betekent wel dat de hond de aanschotplaatsen (één op zicht & gehoor en één alleen op gehoor) goed moet onthouden en zich niet onderweg door allerlei verleidingen laat afleiden. Gelukkig stond de wind goed, en kon keurmeester Jan Steenbeek op deze proef mooie punten uitdelen. Idefix scoorde 67 van de 70 punten. Prima dus.

PROEF 2: KLEINWILDJACHT

Proef twee werd gekeurd door Ronald van der Veeken. De voorjager staat aan de rand van het bos, waar nog een verloren stuk wild binnengehaald moest worden. Op het moment dat de hond wordt ingezet klinkt linksachter, op 150 meter een schot en valt er een meerkoetje. De volgorde van de apporten is vrij, en de meesten kiezen ervoor eerst de hond het open veld op te sturen om de meerkoet binnen te halen, sommige via een strakke marlowres03860keer, terwijl andere honden met wat extra dirigeercommando’s naar de juiste plek gebracht moesten worden. De meerkoet werd door de meeste van de deelnemende combinaties binnengebracht, en ook Idefix had weinig moeite met dit apport. De duif in het bos leverde meer problemen op, hoewel die slechts op enkele tientallen meters van de inzetplek lag. Het bos op het voormalige stortterrein is een ideale habitat voor hazen en reeën, en enkele honden zochten wel erg diep en ver in het bos. Ook Idefix heeft het hele bos doorzocht en kwam toen ik hem terugfloot honderd meter verder met bebloede neus maar zonder duif de dekking uit. Wat heeft hij daar allemaal uitgespookt? Mogelijk verleid door wildgeuren? Achter wild aangezeten? Daar zullen we helaas niet meer achter komen, omdat het zicht op de honden door het dichte bos vrijwel direct verdwenen was. En tsja, op die momenten gaat de tijd een rol spelen, voor je het weet zijn de vijf minuten om, heeft je hond een enorm bosperceel afgezocht, maar nog net niet dat ene plekje waar de duif lag..

PROEF 3: NAZOEK BOSJACHT

In proef 3 had de organisatie nadrukkelijk twee gehoorzaamheidselementen ingebouwd. De proef die door Ries van Wanrooij werd gekeurd, begon met het afleggen van de hond waarna de keurmeester en deelnemer buiten het zicht van de hond de proef bespraken (..en andere belangrijke wederwaardigheden uitwisselden..). IMG_2785Daarna moest de hond opgehaald en naar links ingezet worden. Was de hond een meter of 5 a 6 vertrokken, dan klonk van rechts – onzichtbaar voor voorjager een hond – nog een schot. Bedoeling was dat de hond gestopt of teruggeroepen wordt en opnieuw op dit laatste schot worden ingezet. De moeilijkheidsgraad van deze proef lag erin dat wanneer rechts niets gevonden werd de honden de neiging hadden naar links te trekken waar ze eerder op werden ingezet.

Op deze proef kon dus zeer nadrukkelijk de manier van voorjagen en de gehoorzaamheid van de hond getoetst worden. Voor het eerst dit jaar werkt de JTGH met een extra scoringscriterium voor “Voorjagen van de Hond”. De apporten leveren elk maximaal 25 punten op en de wijze van voorjagen kan daar nog 20 punten aan toevoegen (elke proef kon dus 70 punten opleveren, het maximum over de hele wedstrijd met 6 proeven was dus 420 punten). Op deze manier worden combinaties die pech hebben bij het vinden van een stuk wild, maar daarbij toch zeer goed honden- en voorjagerswerk laten zien, toch een beetje gespaard en vallen ze niet direct al te ver terug in de ranglijsten.

Idefix deed het prima op deze proef, liet zich goed terugfluiten maar moest wel tot twee keer toe terug naar het juiste perceel gedirigeerd worden. Konijn en kraai werden in de juiste volgorde en correcte wijze binnengebracht.

PROEF 4: WATERJACHT

Ook de eerste proef na de lunchpauze – gekeurd door Ronald van der Veeken – leek op een waterproef maar kon ook vrij aardig zonder natte voeten opgelost worden. Voorjager en hond staan voor een vijver en aan de overkant, liggen nog twee nijlganzen. De echte diehards lieten zich door het koude weer en dito water niet afschrikken en kozen voor de kortste weg tussen A en B namelijk de rechte lijn door het water. De meer teerhartige hondjes – zoals de mijne bijvoorbeeld – maakten liever een ommetje rond de vijver en kwamen zo op dezelfde plek uit. Daar aangekomen was het soms nog een hele klus de ganzen die – bij toeval – allebei op stapels snoeihout waren terecht gekomen, daarvan af te krijgen. Ook het terugsjouwen van de zware ganzen was zeker voor de kleinere hondjes nog een hele klus. Idefix bracht het er prima af op deze proef en scoorde volle bak.

PROEF 5; BOSJACHT

IMG_2819Op de vijfde proef van de Artemis (gekeurd door Jan Steenbeek), was het de taak van de hond een nerts en een kraai binnen te brengen. Beide konden globaal op geluid gemarkeerd worden, maar vroegen verder actief zoekwerk van de hond. Ondersteuning door de voorjager was amper mogelijk. De nerts leverde voor sommige onervaren honden nog wel eens problemen op. Bij de Artemisproeven zijn altijd één of meer onderdelen waarbij roofwild gebruikt wordt (vos of nerts), en het is belangrijk dat de hond met dit wild geoefend heeft. Voor Idefix vormden noch de nerts noch de kraai een probleem waardoor de proef met een mooie score van 68 punten werd afgerond.

PROEF 6; MARKEER OP SCHOT

De laatste proef – en er moest haast mee gemaakt worden om voor het donker klaar te zijn – was een dubbele markeerapport. Links op honderd en voor op honderdvijftig meter vielen kort na elkaar twee schoten en werd zichtbaar het wild opgegooid. Een redelijke rechttoe rechtaan markeerproef dus die Ries van Wanrooij moest beoordelen. Maar in de uitvoering bleken toch wat meer voetangels en –klemmen aanwezig. Zo maakte de bolling van het veld het lastig de exacte valplek te markeren en waren de honden ook uit zicht wanneer ze zo’n vijftig meter naar het voorste apport op weg waren. Bovendien was het halverwege het veld behoorlijk nat, waardoor sommige honden toch even hun focus verloren en het markeren overging in verloren zoeken. Het apport links had als extra moeilijkheidsgraad dat de kraai in of net over een sloot terecht kwam, waardoor honden soms toch vrij lang moesten zoeken alvorens ze de kraai vonden en soms ook een te groot gebied meenamen in hun zoektocht. Al met al geen simpele proef dus. Idefix bracht het eerste apport strak en correct binnen, maar moest even behoorlijk zoeken naar het tweede apport dat in de sloot was beland. Op die momenten zie ik gelukkig ook de progressie in de training van mijn hond; was hij een tijd terug het hele veld door gaan kachelen, nu bleef hij redelijk goed en volhardend in het valgebied zoeken en vond zo uiteindelijk het wild..

RESULTATEN

Richard Bosch en zijn team hebben weer een fantastisch mooie proef neergezet. De sfeer tijdens de wedstrijd was weer opperbest, en hoewel de concurrentie groot is, gunt iedereen elkaar zijn of haar succes, leeft met de ander mee en worden net zo fanatiek als de honden het wild opzoeken onderling tips en adviezen uitgewisseld. De gezellige jachthut van Ben en Lenie Hectors vormt daarvoor het ideale decor; want wat er nou mooier dan na een koude dag met een lekker pilsje samen rond de behaaglijk brandende kachel te zitten? De wachttijd die altijd nodig is om de punten te berekenen is dan ook allesbehalve een straf.

lowres04029Winnaar van de dag werd William Jetten met zijn Heidewachtel Escott van de Westpolderjagers. Tweede werd Beno van Winssen met zijn Draadhaar Baldur van Bernardo. William en Beno kwalificeerden zich hiermee voor de Hubertusfinale in april.

De link naar foto’s :

https://plus.google.com/photos/109246096382902306836/albums/6106822584856965873?authkey=COf5hvHl8I_55QE

Foto’s gemaakt door Ilse Brooijmans:

https://plus.google.com/photos/112660902420275702335/albums/6106114777789257985?authkey=CI7M072Vv4Xo8QE

Foto’s gemaakt door Frank van Erp:

https://plus.google.com/photos/109246096382902306836/albums/6107597900276377409?authkey=CJayi_yV-p3i8gE

UITSLAG HEERLE

 Volgorde

Naam voorjager

Totaal

(max. 420 punten)

1 William Jetten 413
2 Beno Van Winssen 400
3 Marijke van Zutphen 394
4 Hans van Alphen 391
5 Hanneke Raats 388
6 Henk Verhoeven 388
7 Leo Smits 388
8 C.A. Sanders-de Pijper 387
9 Wim Onwezen 386
10 Cockie van Dieten 385
11 Thijs van Dieten 384
12 Dorothée Jacobs -Dons 382
13 Rini van Kuijk 382
14 Rikus Leehuis 378
15 Wim van Aalst 376
16 Iwan Hoefnagels 375
17 Maurice Coenen 375
18 Peter Willems 369
19 John Thewissen 369
20 Peter van Laar 366
21 Marjolijn v Iperen 366
22 Deborah de Pater 364
23 Natascha Ripzaad 360
24 Carlijn Bezuijen 356
25 Marjo Hagoort 351
26 Monica Menalda 339
27 Wout Belleter 329
28 Fred van der Meulen 318
29 Anne-Marie Smithuis 292
30 Frans de Kroon 286
31 Sylvia de Jong 276
32 Michel Weglage 253
33 Femke de Wit -Jansen 244

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk