ASP in België breidt uit naar vijf gevallen en blijft stijgen

Experts ziekte EU verwachten maximaal 500 wilde zwijnen karkassen in de komende dagen en weken in de Belgische gevarenzone te vinden.

De Afrikaanse varkenspest (AVP) in België voort te zetten in de lift. De Belgische Federale Ministerie van Landbouw bevestigde in het weekend dat drie meer varkenspest virus infectie bij dode wilde zwijnen werden gedetecteerd. België reageerde met draconische maatregelen: de Waalse minister van Landbouw René Collin opgelegd, een absoluut verbod op een 63.000 hectare groot risico zone in de Belgische provincie Luxemburg. Alle jacht – en het bos activiteiten werden verboden op straffe van sancties met onmiddellijke ingang op maandag.

De EU-ziekte deskundigen voorspellen verdere toename van de dagelijkse AVP gevallen tot 400 of 500 wilde zwijnen die sterven in de komende dagen en weken. Belgische leiders op scenario’s voor de isolatie en differentiatie van geïnfecteerde dieren in de gevarenzone wilt ruilen op dinsdagochtend met de Franse en Luxemburgse Land- en Bosbouw Ministers en veterinaire deskundigen. Is het hekwerk van de gevarenzone een effectieve manier om te beteugelen? Daarna zal worden beslist over een eventuele bouw van beschermende hekken en een gecontroleerde omsingeling van wilde zwijnen populaties tussen de dichte gemengd bos gebieden en agrarische gebieden van de provincie Luxemburg van het Belgische Wallonië.

De Waalse minister van Landbouw kwam niet met lege handen op maandagmiddag om het Berlaymontgebouw van de Commissie te praten. Hij leerde commissaris voor gezondheid EU Vytenis Andriukaitis over de sancties voor ten minste een maand jachtverbod en alle werkzaamheden in de bosbouw en een totaal rijverbod in een 63.000 hectare groot risico zone maatregelen met onmiddellijke ingang maatregelen.

In deze benadering tot aan de Franse en Luxemburgse grenzen zone omvat 14 gemeenten in de zuidelijke provincie Luxemburg en 60 varkenshouderij is toegankelijk met voortaan enige ziekte deskundigen en veiligheidsdiensten. Ook aanwezig in de gevarenzone boerderijen is verboden in voertuigen van welke aard dan een exit. De Waalse en federale autoriteiten willen zo te voorkomen dat eventuele verspreiding via besmet transport en bijlagen.

Ducarme is plaatst AVP op de agenda van de EU- ministers van Landbouw in Wenen
Evenals de federale minister van Landbouw Denis Ducarme en de Vlaamse minister van Landbouw en de ziekte van deskundigen van de Belgische Federale Autoriteit voor voedselveiligheid nam (FAVV) en EU-deskundigen over de crisis bijeenkomst van de Europese Commissie voor een deel.

In de EU-hoofdstad is duidelijk geworden dat AVP is niet langer een geïsoleerd probleem in de Baltische staten, maar nu bereikt met de gevallen deden zich voor in België heel West-Europa en is uitgegroeid tot een pan-Europese bedreigende dimensie.

Tot nu toe is er slechts gissen hoe het onschadelijk voor de mens, maar dodelijk voor wilde en gedomesticeerde varkens virus ongeveer 600 kilometer afstand heeft genomen van Polen en de Tsjechische Republiek.

De recent in Noord-Rijnland-Westfalen oefening uitgevoerd door dierenartsen voor het herstel van een dode wilde zwijnen kan binnenkort in Duitsland voor een dramatische realiteit.
AVP was in deze eeuw, meer bepaald in Litouwen, gevestigd in Oost-Europa vier en een half jaar voor de eerste keer, de Afrikaanse varkenspest verspreiding van het virus sindsdien langzaam maar zeker uit het westen. In de Baltische staten naar Polen, Roemenië, Hongarije en de Tsjechische Republiek zijn bekend in de afgelopen jaren en in 2018 gevallen van de ziekte te worden. 123.000 ruimingen van wilde en gedomesticeerde varkens in deze landen zijn geregistreerd tegen het einde van augustus van dit jaar.

Onder de varkenshouderijen in de Euregio kamer is er alarm onder de Euregio kamer, de Belgische, Franse en Luxemburgse boeren zijn op hoog alarm en hebben om een infectie te vrezen in haar varkens mesten boerderijen. Hetzelfde geldt voor de Duitse varkenshouders het risico van besmetting is enorm, de eerder gedocumenteerd door België AVP gevallen in de provincie Luxemburg in een rechte lijn amper 60 kilometer van de Duitse grens, met name uit hier in de onmiddellijke nabijheid van Noord-Rijnland-Westfalen.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme België is het onderwerp van AVP als een noodsituatie punt op de agenda van de Landbouwraad van de EU in Wenen op 24 september.
Belgische federale minister van Landbouw Denis Ducarme aangekondigd dat de ongebreidelde probleem AVP door België tijdens de informele raad van ministers van Landbouw van de EU in Wenen 25 september een van de belangrijkste onderwerp van debat tussen de Europese collega’s op de agenda zal zetten op 24 en.

Meer lezen: https://www.topagrar.com/news/Home-top-News-AVP-in-Belgien-weitet-sich-auf-fuenf-Faelle-aus-und-steigt-weiter-an-9809741.html

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.