• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Beheer Reewild is op het hele gebied in Ameland en Terschelling nodig om verkeersveiligheid te bevorderen.

Reewildbeheer is enigste oplossing voor ongelukken op Ameland, maar regels zijn te streng’

Bron: Omroep Fryslân 21 apr 2021 – 07:03

Nadat deze week op Ameland in één dag twee auto’s total loss raakten bij ongelukken met reeën, roepen jagers op de eilanden de provincie op om het schieten van reeën op meer plekken toe te staan. Ze zeggen dat de populatie nu niet op deze wijze in de hand te houden is, en uit protest schieten ze nu helemaal geen reeën meer. Op Terschelling speelt hetzelfde.

De jagers maken zich al langer zorgen over de reeën op het eiland. Nu zijn ze boos. “Er gebeuren te veel ongelukken. De gemeente kan de veiligheid niet garanderen”, zegt wildbeheerder Robert Oud op Ameland. Sinds 1 januari mag er op Ameland en Terschelling alleen op reeën geschoten worden op plekken waar eerder reeën zijn doodgereden, die aangewezen zijn door de Faunabeheereenheid Fryslân en niet in samenspraak met de betrokken wildbeheereenheden van de beide eilanden. Die plekken worden hotspots genoemd.

 

Schieten op toeristen mag niet

Op deze hotspots schieten, kan vaak gewoon niet, omdat ze in woonwijken of bij recreatiegebieden liggen. Jagers willen van de hotspots af, zegt Oud van de Wbe Ameland. “Je ziet hoeveel ongelukken hier gebeuren. Op de Ballumerweg zijn er deze week twee op één dag gebeurd. Twee drachtige reeën, en na de aanrijding lagen de kalfjes lagen ernaast op straat. Dat is gewoon te gek voor woorden.”

Er wordt geen rekening gehouden met de uitzonderlijke positie van de eilanden, zegt OIud. Je kunt niet middenin de zomer bij bungalows of campings schieten. “We zitten hier met veel toeristen en op die hotspots ook. Wij willen de dieren juist bij die hotspots vandaan hebben. We moeten meer, net als voorheen, het hele eiland beheren.”

De regels worden gemaakt door de Friese Faunabeheereenheid. Robbert de Vries van die organisatie zegt in een reactie: “Begin maar eens op plekken, waar het wel kan om de populatie wat te beperken, en dan zien we wel hoe ver we komen. Op Ameland zeggen ze dat het vanwege de toeristen alleen op de oostpunt van het eiland kan, maar zover zijn wij als Faunabeheereenheid nog niet.”

De jagers op het eiland zeggen dat er een plan gemaakt is over het indelen van de jachtzones, waar partijen als het Fryske Gea, Staatsbosbeheer, de gemeente Ameland en de Wildbeheereenheid van het eiland achter staan, maar dat is niet overgenomen door de Friese Faunabeheereenheid, die over de jacht gaat en dit geldt ook voor Terschelling waar de Wildbeheereenheid goede afspraken had gemaakt met Staatsbosbeheer.

“De beide plannen van beide Wbe’s zijn zo in de prullenbak gegooid. Ze zeiden: ‘We willen alleen op de hotspots en verder niet.’ Het zijn goeie bestuurders, maar ze moeten zich niet bemoeien met wat er in het veld gebeurt”, zegt Oud. “Dat moet je aan de Wildebeheereenheden en hun jagers overlaten.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.