Beheer wilde zwijnen gestart op de Veluwe

Faunabeheereenheid Gelderland geeft aan dat er in het kader van beheer zo’n 4000 wilde zwijnen op de Veluwe geschoten dienen te worden.

De extreme droogte van afgelopen zomer heeft er niet voor gezorgd dat er minder wilde zwijnen op de Veluwe leven. Integendeel, zo merkt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. Vandaag begint de jacht op deze dieren en dit jaar mogen er evenveel zwijnen afgeschoten worden als een jaar geleden: zo’n vierduizend.

,,Je zou verwachten dat door de droogte van 2018 de populatie van wilde zwijnen behoorlijk is aangetast. ,,Maar dat klopt niet”, zegt Koffeman. ,,De zwijnen waren sterk vermagerd, maar ze gingen meestal niet dood. Door de droogte stelden ze bovendien het krijgen van jongen uit. Zo’n 60 procent van de dieren die afgeschoten worden, bestaat uit biggen. En er wordt meestal in juli en augustus geschoten. Vorig jaar hebben we ongeveer de helft van de biggen kunnen schieten. De rest werd dus later geboren. Die dieren zie je nu weer terug.”

Schatting

Ieder jaar wordt rond deze tijd bepaald hoeveel dieren er ongeveer afgeschoten moeten worden. Dit jaar is volgens Koffeman de voorzichtige schatting dat er 5500 zwijnen op de Veluwe leven. Dat moeten er 1500 worden.

De schatting wordt gemaakt op basis van de hoeveelheid voedsel die er is. ,,De eikels zijn nu dikker dan ooit. Dus het kan dat er nog veel meer dieren zijn.” De schatting is gelijk aan vorig jaar, maar hoger dan de jaren er voor.

Bezwaar

Niet iedereen is blij met de afschot. Vooral de Partij voor de Dieren maakt bezwaar. De partij heeft Kamervragen gesteld, vooral over het schieten van jonge dieren. Koffeman heeft daar begrip voor. ,,Ik begrijp hun standpunt. Zeker het afschieten van biggen stuit op weerstand. Maar er is bepaald dat 1500 wilde zwijnen goed voor het bos zijn. Meer niet. Ze eten ook jonge boompjes op en daarmee kun je het bos schade toebrengen. Alles staat in verbinding met elkaar, elke keuze die je maakt heeft gevolgen. Daarom worden nu de natuurplannen veel meer op het grote plaatje gericht.”

Moeders

Een wild zwijn kan drie tot tien jongen werpen. Bovendien kunnen ze dat tweemaal doen. ‘Moeders’ die net geworpen hebben, mogen niet gedood worden. Volgens Koffeman komen de zwijnen ook op plekken waar ze niet welkom zijn. In dorpskernen en op campings bijvoorbeeld. ,,Daar geldt dat er nul zwijnen mogen zijn.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.