• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

België gaat alle zwijnen in met Afrikaanse varkenspest besmette zone afschieten

Een kleine maand voor de start van het jachtseizoen op 1 juli heeft de Waalse regering een nieuw besluit genomen om de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg in te dammen. In het afgebakende gebied zal de volledige wilde zwijnenpopulatie worden afgemaakt, zegt minister Collin van Natuur en Bos. Dat zal gebeuren door overheidsambtenaren. In een tweede gebied, dat onder verhoogde waakzaamheid staat, mag wel gejaagd worden. Er moeten zelfs drijfjachten georganiseerd worden, desnoods door de overheid. Tegen 2020 mikt de overheid op een halvering van de populatie wilde zwijnen op het hele Waalse grondgebied.

Het hoogtepunt van de epidemie mag dan wel voorbij zijn, er worden nog altijd nieuwe verdachte gevallen van Afrikaanse varkenspest gevonden. De laatste update dateert van 27 mei. Toen stond de teller op 2.846 onderzochte wilde zwijnen, waarvan er 814 besmet bleken met Afrikaanse varkenspest.

Zie voor meer informatie, waaronder een kaart met de verschillende zones en de plaats waar de besmette dieren gevonden zijn de site van VILT.

bron: VILT, 07/06/19

image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.