• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Belgische landbouworganisaties ontstemd over openen besmet bosgebied voor toerisme

De Belgische landbouworganisaties Boerenbond en ABS zijn het niet eens met het besluit van de Waalse minister voor Landbouw, Natuur en Platteland, Collin, om bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Het gaat om een gebied waar sinds september 2018 maatregelen van toepassing zijn tegen de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. In een peiling die de toeristische dienst van de Gaume bij de horeca, toeristische attracties en logies voor toeristen hield, zei 40% dat de Afrikaanse varkenspest een impact had op hun zaak had.

Het gebied waar het om gaat valt in de kern- en bufferzones en behoort tot het meest bewaakte gebied. Wandelaars krijgen weer toegang maar mogen zich niet buiten de wegen en wandelpaden begeven. Mountainbikers en ruiters mogen enkel de aangegeven wegen en paden gebruiken. Wie een karkas van een wild zwijn ziet, moet dat aan de autoriteiten melden.

Hoewel het Afrikaanse varkenspestvirus nog niet uitgeroeid is in de regio, neemt de epidemie volgens specialisten af, zegt Collin. Voorzitter Hendrik Vandamme van ABS vindt het besluit onbegrijpelijk. De suggestie wordt gewekt dat de landbouw geen hoge prioriteit heeft voor het bestuur.

De landelijke minister van Landbouw, Ducarme, was niet op de hoogte van de beslissing van Collin, die vrijdag 22 maart aangekondigd werd. Ducarme wil van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de garantie dat de beslissing geen enkel risico inhoudt voor de varkenssector. Daarom vraagt hij van het wetenschappelijk comité van het FAVV een onderbouwd advies.

bron: Landbouwleven, 25/03/19 / Het Laatste Nieuws, 26/03/19

image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.