• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

De provincie Limburg bemiddelt in het conflict Wbe de Roerstreek met Staatsbosbeheer over jacht Meinweg gebied.

De provincie Limburg bemiddelt in het conflict van jagers uit de Roerstreek met Staatsbosbeheer over de jacht op de wilde zwijnen in het Meinweggebied.

Staatsbosbeheer wil meer de regie in handen nemen en kiest nu voor jagers van buitenaf die voor veel geld de zwijnen mogen afschieten.
Overschot
De jagers van de wildbeheer-eenheid doen al jaren het wildbeheer op de Meinweg. Ze tellen de dieren, kennen het gebied goed en beheren het raster om de Meinweg, om zo te voorkomen dat er beesten uitbreken. Jaarlijks wordt het overschot aan dieren, gemiddeld 100 tot 150 zwijnen, afgeschoten volgens strenge regels en voorwaarden.
3000 euro
Maar Staatsbosbeheer wil in de toekomst meer de regie in handen nemen en kwam er met de jagers uit de Roerstreek niet uit. De keuze is nu dat jagers van buiten het Roergebied de zwijnen mogen afschieten á 3000 euro per jager per jaar.

Hoogzitten afbreken
De afspraken met de huidige jagers lopen half oktober af. Als de partijen er dinsdag niet uit komen, dan worden de minstens 12 meter hoogzitten afgebroken en verwijderd. Hoogzitten zijn een soort houten huisjes van waaruit het wild wordt geobserveerd en afgeschoten.
Erejacht
Jan Eyck, voorzitter van de lokale jagers, is boos. “We worden als lokale jagers afgedankt en men wil een erejacht introduceren voor mensen van elders die tegen veel geld een dier mogen doodschieten. Dat betreuren we enorm.”
‘Geen commerciële tarieven’
De provincie wil dat de expertise van de lokale jagers behouden blijft en dat er geen commerciële tarieven gevraagd mogen worden voor het jagen op wilde zwijnen.
Het is nu afwachten of de bemiddeling succesvol is, Staatsbosbeheer moet namelijk nog reageren op het laatste voorstel van de provincie Limburg.
image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.