• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

De VVD in het Limburgs Parlement gaat het initiatief nemen om de nieuwe jachtregels van de provincie Limburg terug te draaien.

Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet zeker, zo laat VVD-statenlid Herman Nijskens weten. Hij wil ook de gesprekken van gedeputeerde Geert Gabriëls met de jagers afwachten.
Fazant,  haas, konijn, wilde eend en houtduif
Met de nieuwe regels versterkt het provinciebestuur de greep op de jacht door lokale wildbeheereenheden. Vanaf 1 november mogen zij op provinciale gronden alleen na expliciete toestemming van de provincie jagen op konijn, wilde eend, haas, houtduif en fazant.

 

Schade
Voorheen mochten ze zelf beslissen waar en wanneer jacht op de vijf wildsoorten nodig was om de populatie te beheersen en schade aan gewassen tegen te gaan. In een statencommissie stelde de VVD niet te begrijpen waarom de regels moeten worden aangepast. Hij vreesde ook ‘enorme rekeningen’ als de schadebestrijding tegen kostprijs moet gaan plaatsvinden. “Laten we ons gelukkig prijzen hoe jacht en wildbeheer nu plaatsvindt”, aldus VVD-statenlid Nijskens.

Ook het CDA denkt eraan om het initiatief van de VVD te steunen. “Wat mij betreft gaat dat gebeuren maar ik wil dat wel nog eerst bespreken in mijn fractie”, zo statenlid Johan Geraats. Forum voor Democratie, SVL en PVV neigen eveneens naar steun. Wat een meerderheid zou betekenen.

 

Wantrouwen
Gedeputeerde Gabriëls benadrukte dat met de nieuwe regels niks wordt geblokkeerd, ook niet de jacht. “Het heeft niks te maken met wantrouwen. Er is alleen sprake van een extra afwegingsmoment”, aldus Gabriëls in de statencommissie. “Wij blijven het belang zien van een goede samenwerking met de wildbeheereenheden.”

 

Handtekeningen
Binnenkort gaat hij met hen om de tafel al stelt Gabriëls wel achter het genomen besluit te blijven staan. Gabriëls kreeg in de commissievergadering ook een petitie met 1100 handtekeningen aangeboden van de werkgroep Kunderberg-Natuur.

Daarin wordt gepleit de jacht in het gebied van de Kunderberg niet meer toe te staan en de afschotvergunningen in te trekken voor de wildbeheereenheid Voerendaal. Volgens de werkgroep loopt door wat zij typeert als ‘roekeloze jacht’ het aantal wilde dieren al vele jaren terug. Inspreker Anne Hanssen verklaarde dat er ook geregeld sprake was van intimidatie van de kant van de jagers en zelfs van schietincidenten.
Vertegenwoordigers van de jagers schetsten een heel ander beeld. Zij zeiden nog nooit zo’n slecht onderbouwde petitie te hebben gezien. “De werkelijkheid is heel anders. De jagers voeren gewoon provinciaal en nationaal beleid uit, ook op de Kunderberg”, zo Ger van Hout. Hij is regiomanager van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. “De werkgroep is gewoon tegen de jacht.”

 

Emoties
De emoties liepen even hoog op toen voorzitter Roger Cratsborn van de wildbeheereenheid Voerendaal het wat hij noemde ‘fanatisme’ van de werkgroep vergeleek met die van de actiegroep Wakker Dier en met de moordenaar van Pim Fortuyn. Gedeputeerde Gabriëls reageerde op de petitie door te zeggen dat het gebied Kunderberg eigendom is van Staatsbosbeheer en de provincie dus geen invloed heeft. Hij wees de werkgroep op de mogelijkheid om vermeende overtredingen te melden bij de provincie zodat de Groene Brigade kan bekijken wat er aan de hand is. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd, zo de gedeputeerde. “Ik kan niet beoordelen wat nu allemaal op tafel ligt.”

Gabriëls bood wel aan met alle partijen rond de tafel te willen gaan zitten als een soort bemiddelaar.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.

Vertaal/Translate»