Deze zomer twee wolven actief, maar andere dan die van dit voorjaar

Bij de driemaandelijkse monitoring die Wageningen Environmental Research (WENR) uitvoert in opdracht van BIJ12 en de provinciale overheden zijn 2 onbekende wolven gesignaleerd. Dit brengt het totaal aantal in 2018 in ons land gesignaleerde wolven op 8. Van de andere 6 exemplaren zijn dit kwartaal geen sporen gevonden. De nieuwe individuen zijn vastgesteld op basis van genetisch onderzoek met DNA uit bijtwonden van schapen en uit keutels.

Begin juli meldde Wageningen Environmental Research op basis van genetisch onderzoek dat afgelopen voorjaar 6 wolven Nederland hebben aangedaan. Dit is gebaseerd op DNA-monsters verzameld in de periode januari t/m april 2018. Recent is de analyse afgerond voor DNA-monsters uit de periode mei t/m juli. De monsters bestonden uit DNA afgenomen uit bijtwonden van aangevallen schapen, aangevuld met keutels die mogelijk van een wolf afkomstig waren. In de periode mei-juli werden met deze techniek 2 individuen vastgesteld, een vrouw en een man.

Aanwezigheid vrouwelijke wolf aangetoond op 8 locaties
De aanwezigheid van de vrouwelijke wolf werd aangetoond in monsters van 8 verschillende locaties, in Groningen, Friesland, Drenthe (4 lokaties), Overijssel en Gelderland. In Gelderland (1 lokatie) en in Drenthe (2 locaties) betrof het monster een keutel. In de andere gevallen (5 locaties) ging het om monsters van gebeten schapen. Het door Wageningen Environmental Research opgestelde DNA-profiel werd doorgegeven aan onze collega’s van Senckenberg Wildlife Genetics, die op basis van hun database konden vaststellen dat het een nakomeling betreft uit een roedel nabij Babben in Brandenburg, ca. 600 km van de Nederlandse grens. Ook de doodgereden wolf van Kloosterhaar (oktober 2017) kwam uit dat roedel.

Aanwezigheid mannelijke wolf aangetoond op 4 locaties
De mannelijke wolf dook voor het eerst op in monsters genomen eind juni op twee locaties in Friesland, en daarna begin juli in Flevoland en Gelderland. In alle gevallen ging het om monsters van gebeten schapen. Een check met de collega’s van Senckenberg maakte duidelijk dat hetzelfde individu begin juni al was gesignaleerd in het Duitse Norden (Nedersaksen). Onduidelijk is uit welke roedel het dier exact afkomstig is.

“De route die deze wolf heeft genomen is opmerkelijk, aangezien het dier waarschijnlijk door de Flevopolder is gelopen en daarna de Betuwe in. Vervolgens is hij verder zuidwaarts getrokken en lijkt nu in Vlaanderen op te trekken met de gezenderde wolvin Naya die in deze winter door Nederland liep” zegt ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research. Beide wolven die deze zomer in Nederland zijn vastgesteld hebben grote afstanden afgelegd en daarbij de nodige barrières als wegen en rivieren weten te passeren.

Verblijfplaatsen 6 in voorjaar waargenomen wolven
Arjen de Groot: “Van de dit voorjaar vastgestelde 6 individuen weten we dat Naya zich heeft gevestigd in Vlaanderen en dat een mannelijk exemplaar is doodgereden. De overige 4 individuen zijn sinds april niet waargenomen. Dit houdt in dat er geen DNA van verzameld is, bijvoorbeeld omdat ze geen schapen hebben aangevallen, of dat ze het land alweer hebben verlaten.”

Zie voor meer informatie een kaart met de locaties waar de aanwezigheid van de wolven werd aangetoond op de site van Wageningen Environmental Research.

bron: Wageningen Environmental Research, 24/08/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.