• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Duits dorp schiet met gummikogels op wolven: ’Ze komen te dicht bij onze huizen’


In het Duitse dorp Wippingen, over de grens bij Sellingen (Groningen), worden gummikogels ingezet om wolven af te schrikken.
Dat zegt Johannes Hempen, plaatsvervangend burgemeester van Wippingen.

De 1000 inwoners van dat dorp maken zich al geruime tijd zorgen over wolven die in hun nabijheid verblijven en zich dichter bij hun huizen
laten zien. Het feit dat de sportvelden in een bos liggen, waar kinderen doorheen moeten fietsen, maakte de zorgen alleen maar groter.

3500 handtekeningen

Deze zomer bereikte de onrust een voorlopig hoogtepunt toen een koe in Wippingen werd doodgebeten, vermoedelijk door een wolf. De inwoners leverden daarop 3500 handtekeningen in bij de Landkreis Emsland, de regionale overheid, en eisten dat er maatregelen tegen de wolven genomen zouden worden. Ook werd een bijeenkomst in het dorp gehouden waarop verschillende politici het woord voerden over de kwestie.

Camerabeelden

De Landkreis reageerde op de commotie en nam maatregelen: er werden camera’s in en bij het dorp neergezet die duidelijkheid moesten
verschaffen over de bewegingen van de dieren. „En het is zo duidelijk geworden dat de wolven, het gaat om een roedel, inderdaad regelmatig dicht bij onze huizen komen”, zegt Hempen. „Ik heb zelf een boerderij en heb ze ook enkele keren waargenomen. Op basis van die camerabeelden is nu besloten dat gummikogels gebruikt mogen worden. We hopen dat dit helpt want de zorgen zijn nog steeds groot.”

De gummikogels zullen door vrijwilligers worden afgeschoten, als de wolven dicht bij de bebouwing komen, en zijn bedoeld om de dieren te verdrijven. De Duitse wet staat niet toe dat wolven worden doodgeschoten.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.