Duitse Bauernverband wil dat 70% van het wilde zwijnen bestand afgeschoten wordt.

Om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen pleit het Duitse Bauernverband voor het afschieten van 70% van de wilde zwijnen in Duitsland. Daarnaast zou de afschotvrije periode moeten verdwijnen. Het pleidooi van de boeren wordt gesteund door minister Schmidt van Landbouw.

Werner Schwarz, vice-voorzitter van het Bauernverband, erkent dat de massale verbouw van maïs voor biogas-installaties in Duitsland ertoe heeft geleid dat wilde zwijnen meer voedsel en schuilplaatsen vinden. Hij benadrukt tegelijkertijd dat het dierenleed tijdens een jacht veel geringer is dan het dierenleed dat door een varkenspestuitbraak veroorzaakt wordt.

Voor de preventie van de verspreiding in Oost-Europa Afrikaanse varkenspest, het Bauernverband’ pleit voor het afschieten van 70 procent van de wilde zwijnen in Duitsland en krijgt hiervoor steun van  de minister van Landbouw Christian Schmidt (CSU)  voor de vraag om in het gehele eurogebied als geheel afschaffen van afschot vrije  perioden. De vice-president van het Bauernverband Werner Schwarz, moet het doden en Moederdieren en biggen worden toegestaan.

Hij erkende dat de massale teelt van maïs voor biogas installaties hebben geleid dat wilde zwijnen hierin meer voedsel en schuilplaatsen vinden. Hij benadrukte ook dat dierenleed op jacht significant lager is dan de Afrikaanse varkenspest. En: “Geen jager zal het moederdier schieten en laat de frishlingen lopen“ zei Schmidt, “Een intelligente vermindering van de wilde zwijnenstand speelt een belangrijke rol in de preventie. Met het oog op de doelstelling om de standreductie te bereiken, moeten de gesloten seizoenen voor wilde zwijnen worden opgeheven. “ Het Bauernverband wil dit vandaag presenteren in Berlijn als mogelijke preventiemaatregel.

Ook moeten onder meer door de politie het gebruik van honden bij grenscontroles worden ingezet, die op levensmiddelen controleren. Oogstmedewerkers moeten in hun talen worden geïnformeerd en verplichtingen onderteken. Varkenshouders zouden moeten zorgen voor de reiniging en ontsmetting van bestelwagens.

bron: Animal Health Online , 12/01/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.