DWHC nieuwsbrief april 2017

Hierbij ontvangt u de eerste Nieuwsbrief van 2017 met een selectie van berichten die in het 1e kwartaal op onze website zijn verschenen en die voor de mensen in het veld belangrijk zijn.

Onderzoek naar teken-encefalitis

De teken zijn weer volop actief. Eén van de ziektes die een teek kan overbrengen is teken-encefalitis. Deze ziekte wordt vaak aangeduid met de afkortingen FSME of TBE, die respectievelijk staan voor Frühsommer Meningoenzephalitis en Tick Borne Encephalitis. Vorig jaar heeft het RIVM het teken-encefalitisvirus in Nederlandse teken aangetoond. De resultaten van een onderzoek naar afweerstoffen tegen dit virus in reeënbloed, vormde de basis voor het gericht zoeken naar teken in het veld. Omdat de onderzochte reeënbloedmonsters afkomstig waren uit 2009-2010, rees de vraag hoe de huidige situatie is. Daarom wordt  de nationale surveillance onder reeën in 2017 herhaald. Klik hier voor alle informatie over dit project.

Wolf langs de A28

Het zal waarschijnlijk weinigen zijn ontgaan dat begin maart opnieuw een dode wolf in Nederland is gevonden. De wolf was een wilde wolf, afkomstig uit de Duitse Cuxhaven-roedel . De wolf was een jong, mannelijk dier, in goede conditie en hij woog 41,5 kg.  Klik hier voor het gehele bericht.

Edelhert met huidafwijking

Vorig jaar werd bij het DWHC een edelhert binnengebracht waarvan bijna de gehele rug kaal was en bedekt met bloederige plekken. Waarschijnlijk is de huidafwijking het gevolg geweest van de grote hoeveelheid hertenluisvliegen en het daardoor uitgelokte ernstige schuren. Het is onduidelijk of andere factoren mede een rol hebben gespeeld. Klik hier voor het uitgebreide bericht.

Voorlopige resultaten en voortzetting onderzoek wasbeerhonden en wasberen

Het onderzoek naar het voorkomen van parasieten bij wasbeerhonden en wasberen die kunnen worden overgebracht op mensen, wordt ook in 2017 voorgezet. Help mee met dit RIVM-onderzoek dat in samenwerking met het DHWC wordt uitgevoerd. Meld een dode wasbeerhond of wasbeer via het meldingsformulier op de website van DWHC. Klik hier om de resultaten uit 2016 te lezen.

Hermelijn en wezel: DWHC speerpuntdieren 2017

Voor deze dieren is gekozen omdat van de hermelijn en de wezel nog relatief weinig bekend is over hun verspreiding en over de vraag aan welke ze ziektes ze (kunnen) sterven. Klik hier voor meer achtergrondinformatie.
Resultaat eerste kwartaal: In totaal zijn 7 dieren gemeld, waarvan één wezel kon worden opgehaald, de andere dieren waren helaas al te lang dood en/of niet (meer) voorhanden. De doodsoorzaak van de onderzochte wezel was trauma (mogelijk gegrepen door een roofdier). De wezel had geen rondworm Skrjabingylus nasicola in de schedel.

Voor het aanmelden en afmelden van de DWHC nieuwsbrief, kunt u mailen naar m.montizaan@uu.nl

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.