DWHC nieuwsbrief Januari 2015

DWHC logo

Het is weliswaar alweer medio januari, maar alsnog de beste wensen voor 2015. Dat het een mooi jaar mag worden, met een goede samenwerking met en tussen de diverse mensen, instanties en organisaties.

Om de nieuwsbrief kort en overzichtelijk te houden, is een selectie gemaakt uit onlangs verschenen berichten op onze website die voor de mensen in het veld belangrijk zijn, met een link naar het bericht voor meer informatie.

Tevens een vermelding van twee artikelen waarin u meer uitgebreide informatie kunt vinden over Afrikaanse varkenspest en tularemie (hazenpest).

Daarnaast attenderen wij u op een TV-uitzending van De Kennis van Nu op woensdag 21 januari om 19.20 u op NPO 2 waarin Liesbeth Staats op zoek gaat naar de ziekten die wij opdoen uit de natuur.

In december is de Brochure over schurftmijt verschenen.
Begin 2014 werd door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) scabiës-schurft vastgesteld bij een vos uit Limburg. Dit riep vragen op bij inzenders en andere mensen uit het veld. Deze brochure is gemaakt om antwoord te geven op de vragen en om over schurft in zijn algemeenheid te informeren.
Klik hier om de brochure te downloaden.

Tweede wasbeer met wasberenspoelworm
In december 2014 heeft de dierenambulance Doetinchem een tweede dode wasbeer ingestuurd naar DWHC. Ook dit dier had wasberenspoelworm (Baylisascaris procyonis).
Aanbeveling
Het wordt vinders van dode wasberen aangeraden om deze nooit zonder handschoenen aan te pakken en het dode dier bij het DWHC te melden. Daarnaast is het raadzaam dat eigenaren van wasberen hun dieren regelmatig ontwormen en laten chippen bij een dierenarts, zodat ontsnapte dieren die worden gevonden, kunnen worden geïdentificeerd.
Klik hier voor meer info

Symposium wildziektensurveillance Naarden 22 oktober 2014
Het verslag, de presentaties en een foto-impressie van dit symposium staan op de website.
Klik hier voor het overzicht van het symposium

Inhoudelijke artikelen:
– Afrikaanse Varkenspest.
In het december nummer van 2014 van het Vakblad Bos, Natuur en Landschap (blz 20 – 22) staat een artikel over Afrikaanse Varkenspest.

– Tularemie.
In het tijdschrift Zoogdier ( Zoogdier 25-4 (winter 2014), pag.4-6) staat een artikel over tularem

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk