DWHC nieuwsbrief juli 2017

 

Hierbij ontvangt u de tweede Nieuwsbrief van 2017 met een selectie van berichten die in het 2e kwartaal op onze website zijn verschenen en die voor de mensen in het veld belangrijk zijn.

Usutuvirus: Verhoogd aantal meldingen dode merels

Eind juni nam het aantal meldingen van dode merels bij DWHC en Sovon toe. Ook werd vaker dan begin van het jaar aangegeven dat meerdere dode merels binnen een kort tijdsbestek werden gevonden. Van eind juni tot 20 juli heeft het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) samen met Erasmus MC zeven dode merels onderzocht op de mogelijke doodsoorzaak. Bij zes merels is het usutuvirus aangetoond, één dier testte negatief. Op basis hiervan, in combinatie met de ervaring uit 2016 en met de toename van de meldingen van zieke merels met symptomen die kunnen passen bij usutuvirus en de toename van merelsterftemeldingen, denken we dat dit opnieuw een usutuvirus uitbraak is. Klik hier voor het gehele bericht.

Vragen en antwoorden over het usutuvirus, versie 2017.1

Naar aanleiding van het bericht dat het Usutuvirus nu in Nederland is vastgesteld, komen er veel vragen binnen. Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.

Wezel en hermelijn: DWHC speerpuntdieren 2017

Omdat van deze nog relatief weinig bekend is over hun verspreiding en over de vraag aan welke ze ziektes ze (kunnen) sterven, zijn ze speerpuntdier van 2017. Tevens wordt gekeken hoe het nu gesteld is met de besmetting van kleine marterachtigen met de rondworm Skrjabingylus nasicola. Klik hier voor de resultaten van het 1e half jaar.

 

 

Duitsland: bever met tularemie.

Een artikel uit 2016 beschrijft het eerste geval van tularemie (hazenpest) bij een bever in Duitsland. De bever was in februari 2012 dood gevonden. De bever is doodgegaan door een besmetting met de tularemie (hazenpest) bacterie. Klik hiervoor het hele bericht.

Afrikaanse varkenspest bij twee wilde zwijnen in Tsjechië aangetoond.

In de Tsjechische regio Zlin is Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetoond bij twee wilde zwijnen. Dit gebied ligt 80 km van de Oostenrijkse grens. Rond het gebied is een 10 km beperkingsgebied ingesteld. Lees hier het bericht met daarin de hygiëne maatregelen die aan toeristen, jagers en andere mensen die in het veld komen, worden geadviseerd om insleep naar Nederland te voorkomen.

Voor het aanmelden en afmelden van de DWHC nieuwsbrief, kunt u mailen naar m.montizaan@uu.nl

 

Margriet Montizaan

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.