DWHC nieuwsbrief maart 2016

logo DWHC

Hierbij ontvangt u de eerste Nieuwsbrief van dit jaar met  een selectie uit onlangs verschenen berichten op onze website die voor de mensen in het veld  belangrijk zijn, met een link naar het bericht voor meer informatie.

Website geheel vernieuwd

De website van DWHC is geheel vernieuwd.

  • Het meldformulier is aangepast. Vanuit de praktijk kregen we de vraag om de vindplaats van het dode dier op kaart in te voeren. Dat is nu ingebouwd. Standaard zal gevraagd worden om de GPS-locatie van waar u zich bevindt, te bepalen. Bij toestemming, wordt deze automatisch ingevuld.  Eronder verschijnen dan de plaatsnaam, gemeente en provincie. In het veld, heeft u dan automatisch de goede GPS-locatie. Als u het formulier thuis invult of geen automatische bepaling heeft van de GPS-locatie, dan moet u de kaart nog even verschuiven naar de juiste vindlocatie. Wij zijn benieuwd naar uw ervaring met dit nieuwe formulier en horen graag of het aan de vraag voldoet of dat een aanpassing gewenst is om het invullen nog eenvoudiger te maken.
  • Toegevoegd aan het menu is de knop ‘Informatie’, met daaronder de keuze voor ziekte en diersoort. Bij ziekten worden die ziekten weergegeven die bij een wild dier in Nederland zijn gevonden, of ziekten waarover op de website een nieuwsbericht is gepubliceerd. Van een aantal ziekten is ook inhoudelijke informatie over de ziekte te vinden, de rest volgt later.
  • Nieuw is nu ook  de mogelijkheid om een bericht via socialmedia door te zetten.
  • De website is vernieuwd, maar ook nog in ontwikkeling, vandaar dat we graag uw reactie ontvangen om het gebruiksgemak verder te vergroten.

Voortzetting onderzoek wasbeerhonden en wasberen

Het onderzoek naar het voorkomen van parasieten bij wasbeerhonden en wasberen die kunnen worden overgebracht op mensen, wordt voorgezet.  Help mee met dit onderzoek en meld een dode wasbeerhond of wasbeer via het meldingsformulier op de website van DWHC. Na onderzoek naar de doodsoorzaak bij DWHC, zal het RIVM de dieren onderzoeken op aanwezigheid van een aantal parasieten. Klik hier voor het gehele bericht.

VHS en wilde konijnen

De nieuwe variant van het Viraal Hemorragisch Syndroom (VHS),  ook vaak aangeduid met de (Engelstalige) afkortingen VHD (Viral Hemorrhagic Disease) en RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) is nu ook bij wilde konijnen in Nederland aangetoond. In andere landen bleek dat dit ’nieuwe’ RHD2-virus zich iets anders gedraagt dan zijn voorganger RHD1.

Klik hier voor het gehele bericht.

Speerpuntdier 2016: groenling 

Dit jaar staat de groenling en andere vinkachtigen extra in de belangstelling van DWHC. Het doel is om mee inzicht te krijgen in Het Geel (trichomonse), een ziekte die in Engeland in relatie wordt gebracht met de sterke achteruitgang van groenlingen aldaar. Klik hier voor het gehele bericht.

Opnieuw  hazenpest in Friesland

In januari 2016 is opnieuw hazenpest vastgesteld bij een haas in Friesland. De haas werd dood gevonden in een gebied dat ca. 10 – 25 km ten westen ligt van het gebied waar vorig jaar het 1e geval van hazenpest werd geconstateerd. Klik hier voor het gehele bericht.

Hazenpest onderzoek gewijzigd

Vanaf 1 januari 2016 is het onderzoek naar hazenpest gewijzigd. Vanaf deze datum worden niet meer standaard alle hazen op hazenpest gewijzigd, maar alleen die hazen die op basis van histologisch onderzoek worden verdacht van hazenpest. Klik hier voor het gehele bericht.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.