DWHC nieuwsbrief november 2017

 

Hierbij ontvangt u de derde Nieuwsbrief van 2017 met een selectie van berichten die in het 3e kwartaal op onze website zijn verschenen en die voor de mensen in het veld belangrijk zijn. Daarnaast informatie over een symposium dat wordt georganiseerd door de Vereniging Gezondheid en Welzijn Wilde Fauna (DSWH).

DSWH symposium: (her) introductie en verplaatsingen van wildlife

Op 21 november organiseert de vereniging DSWH ’s middags een symposium over (her) introductie en verplaatsingen van wildlife. Onderwerpen zijn: veterinaire aspecten van natuurlijke en onnatuurlijke migratie van wilde fauna; het edelhert terug in Brabant; dierenwelzijn in herintroductieprogramma’s (korhoen Hoge Veluwe); Veterinaire aspecten 10 jaar wisenten in de duinen. Daarnaast zijn er nog een aantal short communications. Klik hier voor meer informatie of zie de bijlage.

Usutuvirus

Net als vorig jaar, zijn ook dit jaar bij Sovon en DWHC veel dode merels gemeld, waarvan een groot deel waarschijnlijk is getroffen door het usutuvirus. Door meldingen uit het hele land zien we bovendien de grens van dode Merels langzaam naar het westen opschuiven. Klik hier voor het gehele bericht.

Ranavirus nu ook in Zuid Holland

Het ranavirus is nu  ook in Zuid-Holland vastgesteld bij zowel een groene kikkerlarve als  salamanders. De positieve dieren zijn op twee verschillende locaties gevonden, de ene locatie ligt in het uiterste oosten, in de driehoek Zuid-Holland – Utrecht  – Gelderland, de andere locatie ligt meer in het midden van de provincie, in de omgeving van Rotterdam. Klik hier voor het gehele bericht.

Vogelgriep langs de grens: blijf alert.

Het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 veroorzaakte vorig jaar grote sterfte onder watervogels in Nederland en andere Europese landen. In augustus werd dit virus vastgesteld bij wilde watervogels in Duitsland, Zwitserland en Engeland. In oktober is dit hoogpathogene virus gevonden bij een dood gevonden wilde eend in het Duitse Bad Bentheim, niet ver van de Nederlandse grens. Zie de berichten Wees alert op vogelsterfte en Augustus 2017: vogelgriep (HPAI H5N8) bij wilde vogels in Europa

Update m.b.t. Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Tsjechië.

Eind juni 2017 werd bekend dat bij twee wilde zwijnen (Sus scrofa) uit de Tsjechische regio Zlin Afrikaanse varkenspest (AVP) was aangetoond. Naar aanleiding van deze vondst zijn diverse maatregelen genomen, waaronder het intensief zoeken naar dode wilde zwijnen. In de periode van 26 juni tot 26 september zijn in totaal 201 dode wilde zwijnen gevonden en geborgen. Bij ongeveer de helft (105 dieren) werd AVP vastgesteld. Klik hier voor het gehele bericht

Konijnenvirus RHDV-2 waart nog steeds rond, vaccineren gehouden konijnen blijft noodzakelijk.

Gedurende het gehele jaar komen bij het Dutch Wildlife Health Centre en de faculteit Diergeneeskunde meldingen binnen van dode konijnen. Maar sinds het begin van de meteorologische zomer is een toename van het aantal meldingen te zien. Uit onderzoek van een aantal konijnen blijkt dat de virusziekte Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) nog steeds slachtoffers maakt onder zowel gehouden als wilde konijnen. Klik hier voor het gehele bericht.

 

Voor het aanmelden en afmelden van de DWHC nieuwsbrief, kunt u mailen naar m.montizaan@uu.nl

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.