Eerste goudjakhals gezien in Nederland

Op 19 februari 2016 is een goudjakhals waargenomen op de Veluwe. Het betreft de eerste waarneming van deze diersoort in Nederland. De waarneming is gedaan met behulp van een cameraval. Op verzoek van de terreinbeheerder wordt de precieze vindplaats niet bekend gemaakt.

“We weten nog niets over de oorsprong van het waargenomen dier,” zegt Alterra-onderzoeker Edgar van der Grift. “Het dier kan op eigen kracht Nederland zijn ‘binnengewandeld’, maar het kan ook zijn dat het een ontsnapt of illegaal uitgezet dier is. Op dit moment proberen we DNA-materiaal van het dier te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Dat kan meer inzicht geven in de herkomst van dit dier.”

De goudjakhals op de Veluwe is ‘bij toeval’ geregistreerd tijdens een onderzoek naar het terreingebruik van hoefdieren dat Alterra momenteel in samenwerking met Wageningen Universiteit uitvoert. De camerabeelden zijn voorgelegd aan enkele bekende jakhalzen-experts. Deze hebben bevestigd dat het hier om een goudjakhals gaat.

Binnen Europa is de soort aan een opmars bezig. Aanvankelijk kwam de goudjakhals vooral voor op de Balkan en in Griekenland en Turkije. Inmiddels is de soort echter ook meer naar het westen en noorden aangetroffen, in landen als Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Polen en de Baltische Staten. Ook in Duitsland wordt de soort op een groeiend aantal plekken gezien. De dichtstbijzijnde melding is afkomstig uit de omgeving van Frankfurt.

Zie voor meer informatie en een afbeelding de site van Alterra.

bron: Alterra Wageningen UR, 29/02/16

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.