Eerste zichtmelding van jonge wasberen in Nederland

In Nederland worden wasberen vanaf de jaren zestig in het wild waargenomen, maar tot nu toe bedraagt het aantal meldingen niet meer dan enkele tientallen per jaar. Duidelijke tekenen van voortplanting waren tot voor kort nog helemaal niet waargenomen: in verreweg de meeste gevallen worden individuele dieren gespot. Afgelopen augustus werden er echter 5 wasberen gemeld bij Merkelbeek in het oosten van Zuid-Limburg. Bij navraag bleek het te gaan om een volwassen dier met 4 jongen.

In de jaren dertig van de vorige eeuw verschenen de eerste wasberen in het wild in West-Europa. Deze destijds in Duitsland uitgezette dieren werden later nog aangevuld met ontsnapte exemplaren uit tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde fokkerijen. Dit heeft geleid tot een Duitse populatie die momenteel op meer dan 1 miljoen dieren wordt geschat, en die jaarlijks met 12 tot 17% toeneemt. Hoewel er in Duitsland jaarlijks duizenden dieren worden gedood, blijft deze exoot onderdeel van de fauna uitmaken. Het grote aantal wasberen in Duitsland heeft in Nederland nog niet tot hoge aantallen geleid.

De wasbeer is een potentiële drager van ziekteverwekkers. Dode exemplaren zijn daarom interessant voor het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen die ergens een dode wasbeer aantreffen, wordt gevraagd daarvan melding te maken op de site van het DWHC. In overleg wordt besloten of het dier kan worden opgehaald.

Zie voor meer informatie, waaronder een kaartje met de meldingen van wasberen vanaf 2012, de site van de Zoogdiervereniging.

bron: Zoogdiervereniging, 14/12/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.