EFSA: Zwijnenjacht goede maatregel om verspreiding Afrikaanse varkenspest te voorkomen

Maatregelen zoals intensieve jacht en het niet voeren van wilde zwijnen moeten worden uitgevoerd om de risico’s van uitbraken van Afrikaanse varkenspest te verminderen. Wanneer er een epidemie gaande is, moeten activiteiten die de verplaatsing van wild zwijn kunnen verhogen worden vermeden zoals intensieve jaagtochten. Dat stellen deskundigen die door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA zijn geraadpleegd.

Volgens de onderzoekers zal het Afrikaanse varkenspestvirus zich minder kunnen verspreiden als de dichtheid van de wilde zwijnenpopulatie laag is. De onderzoekers hebben evenwel niet kunnen vaststellen hoe laag de dichtheid moet zijn om er zeker van te zijn dat het virus, als het zich aandient, niet verder verspreid. Het gebruik van anticonceptiemiddelen is ook een optie om de wilde zwijnenstapel te beheersen, maar daar kleven ook nadelen aan, onder andere vanwege de mogelijke aanwezigheid van resten van de hormonen in het vlees van de wilde zwijnen.

Het verjagen of tegenhouden van wilde zijnen met geur of licht is in proeven weinig succesvol gebleken. Het plaatsen van geëlektrificeerde hekken kan het wel moeilijker maken voor wilde zwijnen om zich te verplaatsen, maar geen enkel hek is 100% bestand tegen wilde zwijnen. Om gegevens beter vergelijkbaar te maken moet de manier waarop informatie over wilde zwijnen in de Europese Unie wordt verzameld geharmoniseerd worden. Daarom financiert de EFSA het project ENETWILD dat is gericht op het verzamelen en harmoniseren van gegevens over de geografische verspreiding en de aantallen van wilde zwijnen in Europa.

Zie voor meer informatie de site van de EFSA.

bron: EFSA / Boerderij, 11/07/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.