Ervaringen helper Artemisproeven- NOJG Steenderen Gelderland 2018.

Wat is dat?

7.30 -4C Zaterdagochtend; snerpend koud. Waar ben ik aan begonnen? Als beginnend jager heb ik 3 jaar geleden gekozen voor een jachthond voor het veldwerk/apporteren. Na enig speurwerk; een Braque d’Auvergne. Met 8 weken uit het Franse nest en tijdens 4 weken vakantie samen bijna alle trainingsboeken doorgewerkt. 1,5 jaar Veelzijdig aan de Top gedaan en 1 jaar NJV Apeldoorn. Man man, wat gaat er een liefdewerk in zitten. Met de jacht doet mijn hond het goed, vind ik. En is er meer?

24 februari was de Artemisproef bij mij “in de achtertuin”. Omdat ik nog nooit een wedstrijd (behalve TAN) heb gedaan, heb ik mij opgegeven voor het vrijwilligerswerk. Puur in eigen belang; eens kijken wat het is; alleen maar mening vormen via Facebook is ook niet alles…

Daar sta je dan. Gelukkig herkende ik een paar andere helpers vd trainingen.  Na uitleg van de proef kwam mijn taak. Na elke oefening moest ik mijn kraaienlokstal controleren en een nieuwe kraai inleggen. Prima.

Ik zat op een actieve post waarbij ik de trainer en de honden kon horen en zien. Een belevenis…

Na vrijgave van de keurmeester volgde, soms erg erg goed hoorbaar, de commando’s. Even later kon ik de hond van de zijkant zien en aan de houding een beetje lezen hoe de hond in de modus zat.

Mooi om te zien; de ene trainer die de hond begeleidt naar de startplek, riem afdoet en echt los laat. De andere trainer die achter zijn hond aanrent om vooral “ VOORUIT!   DOOR! DOORGAAN! GA NOU DOOR!”  te blijven lopen. Prachtig om te zien hoeveel plezier de beide honden hadden om het spel met de baas te doen. En volgens mij gaat het daarom. En sommige honden snapten niets meer van hun baas; dat komt volgens mij doordat geluid over lange afstand minder goed overkomt dan bewegingen en vaak niet meer synchroon loopt..

Tijdens de koffiebreaks, warme broodjes etc. gesproken met de keurmeester op onze proef over hoe hij die dingen ziet. Voor mij ging een ontspannende wereld open van jachthonden proeven.

En wat vond ik het tof om te doen! Ik heb gruwelijk veel geleerd van wat ik allemaal fout kan doen. Het is mij wel duidelijk. Als de hond weet wat hij moet doen en hij wil graag voor je werken; dan heb jij het goed uitgelegd.

 Ik heb gelachen, genoten en geleerd. En bij het afmelden zelfs nog een attentie gekregen.

Nee, het vrijwilligerswerk was geen straf. Volgend jaar doe ik zelf mee en komt mijn vriendin mee helpen. Ik raad ieder jachthonden-minnend-persoon aan om eens bij deze proeven te komen kijken of mee te helpen; het is goed georganiseerd en als je er open voor staat kan je er ook nog veel van leren.

Vriendelijke groet,

Iwan-Erik Post

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.