Ervaringen met de Leica Geovid en de bijbehorende app tijdens de Gemsjacht in de bergen

image_pdfimage_print

Leica Geovid Pro en APP

Uiterste precisie? Exclusief voor de ‘sniper’ of ook voor de verantwoordelijke grofwild jager?

Door Donald Buijtendorp

Vast en zeker zijn er jagers die stinkend jaloers zijn op jagers die de kans en mogelijkheid hebben een gems te schieten. Bergjacht is iets bijzonders. Het is niet makkelijk, de afstanden waarop geschoten moet worden liggen gemiddeld boven de 200 meter, vaak nog veel verder. Bovendien is het een behoorlijke aanslag op je conditie. Een notoire bankzitter met wat overgewicht zal het van zijn karakter moeten hebben. Conditioneel is de gemsjacht voor die mensen af te raden.

Gelukkig doe ik veel aan sport en mijn BMI ligt binnen de gevarenzone. Verder ben ik getraind in schieten en je mag mij wel een specialist noemen op grote afstanden. Op 1500 meter weet ik een doel van 30 x 30 cm nog te treffen. Om de jacht op gemzen ten volle te ervaren is een voorbereiding nuttig. Zonder is niet verstandig.

Bofkont dat ik ben, ik kreeg van Leica de beschikking over hun nieuwe type verrekijker Geovid Pro 10×32 en de richtkijker PRS 5-30 x 56i. Heel mooi speelgoed, fantastische apparaten zo bleek wel in het gebruik tijdens de Jacht in Sölden, Oostenrijk. De voorbereiding voor mij besloeg het inregelen van de verrekijker met de ballistische App van Leica. Volgens de gebruikelijke werkwijze koppel je de verrekijker via Bluetooth aan de App die je van de App store hebt gedownload op je smartphone. Zonder de koppeling met de App is de verrekijker een gewone kijker met de mogelijkheid van afstandmeting, correctie voor naar boven en beneden schieten. Heel mooi natuurlijk maar de toegevoegde waarde komt echt van het samenspel tussen App en verrekijker Geovid Pro.

Zonder geweer geen jacht. Ik prijs mij gelukkig met een Blaser Ultimate R8 (Ausbildungswaffe), het type met verstelbare en aanpasbare kolf (lengte, hoog, laag, pitch) die ik ook voor mijn trainingen inzet. In Oostenrijk heb ik hem uitgerust met de 6.5 x 55 SE loop. Prima stabiel kaliber voor de gems, doet het goed op grote afstanden. Zeker wanneer je een patroon gebruikt met een hoge BC (ballistisch coëfficiënt). Tegenwoordig schiet ik bijna alles met loodvrije patronen. De Sellier & Bellot blue exergy. Ik schiet daar groepen mee van 12 mm op 100 meter. De energie op 200 en 300 meter is ruimschoots voldoende voor een meteen dodelijk treffen (respectievelijk 2050 en 1635 Joules). Mits je natuurlijk de juiste plek weet te vinden. Daar ga ik dan wel vanuit.

Leica Ballistics

Even over de App. Die download je gewoon (gratis) van de App Store. Nadat je de verrekijker via Pair Rangefinder, select new device, hebt gekoppeld kun je van start. De verrekijker meet de afstand (met de meting van de afstand komt ook meteen de verbinding tussen Geovid en App tot stand), corrigeert de hoek (naar boven of beneden) naar horizontale afstand, meet de luchtdruk en temperatuur. Eenheden die van invloed zijn op de ballistische baan van je patroon. Logisch dat je de ballistische gegevens van je patroon moet invoeren. In tegenstelling tot een belangrijke concurrent die gebruik maakt van de ballistische data die de munitiefabrieken verstrekken betrekt Leica haar ballistische data van Applied Ballistics (dat is het instituut dat over alle data beschikt en uitzoekt van munitie van over de hele wereld. Het is data zonder beperkingen, zonder positieve kleuring van fabrikanten). Concurrentie werkt vaak met data die niet verder gaat dan 500 meter. Op zich een meer dan toereikende afstand voor jacht. Maar goed. De Geovid Pro meet afstanden tot 2300 meter en vertaalt, samen met je ingegeven profiel in de App, het naar instructies over je aantal kliks omhoog en links/rechts voor de zijwind, desnoods tot 2300 meter.

Dat profiel instellen is dus een serieus dingetje. Mijn advies is dat te doen via Custom Data Entry. Je weet het kaliber en je Vo. Ik beveel aan je Vo na te meten. Fabrieksopgave is bijna altijd te hoog. Dat komt omdat zij van oudsher werken met een standaard loop van 60 of 63 cm om de Vo vast te stellen. De standaard loop voor een Blaser R8 is maar 57 cm en van een TIKKA t3x maar 51 cm. Kortere lopen geven een lagere snelheid. Uiteraard weet ook het gramgewicht van de kogel en het Ballistische Coëfficiënt. Je inschietafstand is 100 meter. Aan de slag!

Je gaat jagen in de polder, de afstand waarop je moet schieten ligt rond de 200 meter. Het is nu eenmaal zo, dichterbij komen gaat niet lukken. Het ree is goed aanspreekbaar. Je bent zeker van je zaak. De kogelvang is goed. Je smartphone met App zit in je jaszak. De Geovid Pro en je smartphone zijn met Bluetooth verbonden. Je meet de afstand met de Verrekijker. Hij geeft aan 210 meter, meteen daarna krijg je de informatie dat je 5 klikken omhoog moet geven. Dat stel je in op je richtkijker en zeker weten, mits je goed schiet, komt de kogel daar waar jij wil. Uiteraard op de juiste plek.

Gebruik tijdens de jacht

Ikzelf heb er heel goede ervaring mee. In Sölden (Oostenrijk) zagen we de juiste gemsbok voor afschot op een afstand van 320 meter onder een hoek van 30 graden berg op. Ik stel de richtkijker in, 12 klikken omhoog zei de Geovid. Ik kon nergens een goede steun vinden. De jachtgids Daniël, tevens pachter van het jachtgebied in Windachtal, roept zachtjes doch dwingend om achter hem aan te gaan. Hij weet een betere plek. Een stukje lager en dichterbij heeft hij een observatiekist staan. Geweldig, vol zicht op de gemsbok. Goede geweersteun. Afstand minder ver. Meten met de verrekijker. Nog maar 220 meter. 7 kliks hoog. Aldus draai ik de kijker 5 klikken terug. Nu moet het gebeuren. Klopt het, is het ok wat de Geovid Pro zegt? Absoluut, werkelijk onwezenlijk exact. Ik schiet en precies waar ik het schot wilde plaatsen is hij ook ingeslagen. De bok heeft zich ook niet meer bewogen. Alles gaat razendsnel in zijn werk. Meten, omhoog klikken, inademen en uitademen en de trekker overhalen.

Ik vind het een fantastisch hulpmiddel. Als je precies wilt werken en nul risico wilt lopen, dan zou ik omschakelen op gebruik van de Geovid Pro in samenwerking met de Leica Ballistics APP. Elke richtkijker met een ASV of ballistische toren voldoet prima. Met de Leica PRS 5-30 x 56i is het wel heel erg mooi. Kwalitatief hoogwaardig apparatuur kost een beetje geld. Het is een investering, maar zeker het overwegen waard.

Je moet het zelf afwegen. Wat wil je? Gemak? Geen gedoe. Stel dan je geweer in op de GEE voor je munitie en kaliber. (= 4 cm hoog) Tot 200-210 meter werkt dat prima, maar daarboven moet je toch gaan nadenken hoeveel cm hou ik nu meer hoog. Stel het zou 10 cm moeten zijn, dat gaat je niet lukken. Het lukt niemand overigens om precies 10 cm hoger aan te houden. Ultieme precisie is dan het toverwoord. Je loopt geen risico meer. Ziek schieten is er niet bij en als je een ervaren schutter bent, schiet je ook niet mis. Gun jezelf de waarde van precisie.

 

Zijwind correctie

Ook dat zit in de Leica Ballistics App. Leica is een samenwerking aangegaan met Kestrel (Amerikaans product. Windmeting gekoppeld aan ballistiek). Kestrel werkt ook met de data van Applied Ballistics vandaar. De Leica App werkt hetzelfde als de top apparaten van Kestrel, de 5700 Elite en de iets minder dure 2700. Op de app geef je aan de windrichting (op basis van uur richting. Dus wind komt van 1 uur of 7 uur). De windsterkte geef je in. Daar heb je dan wel weer een windmeter voor nodig. Een eenvoudige Kestrel voldoet daarvoor uitstekend. Apps via je mobiel zijn onbetrouwbaar (die werken via de microfoon van je toestel). Ja, en dan geeft de Geovid Pro aan wat je moet doen. Je meet de afstand. Die geeft hij aan. Meteen daarna zie je in de display van de kijker hoeveel kliks je omhoog moet en hoeveel kliks links of rechts voor de correctie van de zijwind. Het lastige van zijwind is dat hij zelden constant is. 15 kliks links kan 10 seconden later 20 kliks zijn of 6 kliks. Ik geef maar aan dat zijwind op grotere en nog grotere afstanden erg ingewikkeld is. Metingen zijn per saldo onbetrouwbaar. Je meet de wind op de aanschotplaats, maar hoe is de wind op 300 meter? Je wind correctie is uiteindelijk een kwestie van veel ervaring, inzicht en zien waar je inslag van de kogel is. Mis schieten op grote afstanden komt bijna altijd door zijwind.

Je schrikt wel hoeveel het kan zijn. Een voorbeeld. Kaliber 6.5 x 55 SE 7,8 gram , wind 4 m/sec, hoek 90 graden: op 300 meter gaat je patroon meer dan 20 cm om. Is de wind 8-10 meter per sec. (windkracht 5) dan wijkt je patroon zelfs bijna een halve meter af. Op 150 meter is dat al een dikke 10 cm. Wind is een gegeven waar je altijd rekening mee moet houden. Tot 100 kun je het verwaarlozen of het moet stormen (maar dan is schieten sowieso niet aan te raden). Maar vanaf 150 meter is mijn advies. Meet het. Geef de snelheid van de wind in op een ballistische app en zie wat de afwijkingen zijn. Succes.

De Leica Geovid Pro is naast de 10 x 32 ook leverbaar in 8 x 32. Zijn gewicht is maar 870 gram. Dus niet te zwaar om de nek. Ideaal voor lange berstochten en gebruik op drijfjachten voor het goede aanspreken van komend wild.

Reacties zijn gesloten.