• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Faunabeheereenheid Gelderland “Bijna 5800 wilde zwijnen dienen te worden afgeschoten”

HEERDE – Het is altijd een omstreden onderwerp: het afschieten van wilde zwijnen. Uit de jaarcijfers van de Faunabeheereenheid blijkt dat er op dit moment zo’n 7500 wilde zwijnen op de Veluwe rondlopen. En dat moet de komende tijd teruggebracht worden tot zo’n 1500 stuks. De dieren zorgen namelijk voor enorme overlast.
 

(De tekst gaat verder onder de video):

Wolf

Daarnaast worden de zwijnen soms ook nog gevoerd door toeristen. Via een campagne proberen verschillende organisaties daar tegen te waarschuwen. Omdat de wilde zwijnen verder geen natuurlijke vijanden hebben, moeten ze worden afgeschoten zegt Koffeman. “We hebben natuurlijk wel de wolf. Die doet wel z’n best. Maar die kan in z’n eentje nooit de populatie die we hebben de baas, dus afschot is noodzakelijk om de populatie in bedwang te houden.”

Tegenstanders van de jacht, zoals De Faunabescherming, zeggen juist dat het aan de jagers ligt: “Die willen veel schieten, dus die zorgen er voor dat er veel voedsel in het veld is”, zegt Harry Voss van de Faunabescherming. “De jagers creëren met veel voedsel eigenlijk de jacht voor de volgende jaren.”

Bodem

Volgens de Faunabeheereenheid is dat niet zo. De zwijnen eten juist het bos volledig op en dat proberen ze te voorkomen zegt Koffeman: “Kijk, dit is een mooi voorbeeld”, zegt hij terwijl hij naar de grond wijst. “De grond is hier omgewoeld. Wilde zwijnen halen wortels omhoog, dat verdroogd allemaal en dat zorgt er voor dat de bosbodem afsterft en dat proberen we te voorkomen.”

Schade

Uit de cijfers blijkt ook dat de schade aan gewassen de afgelopen twee jaar is verdubbeld. Vooral landbouwgewassen zijn het doelwit. “Het is eigenlijk heel simpel”, zegt Harry Voss van Faunabescherming. “Je moet er eigenlijk voor zorgen dat het land goed afgebakend is en dan is het einde probleem.”

Voor- en tegenstanders zullen het voorlopig wel niet eens worden. De komende tijd worden er ongeveer 5800 zwijnen afgeschoten.

 
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.