Faunabeheereenheid Zeeland wil in de zomer jonge ganzen vangen

POORTVLIET – Om schade aan landbouwgewassen terug te dringen, wil de Faunabeheereenheid (FBE) komende zomer duizenden jonge ganzen vangen.

De nieuwe Verordening wet natuurbescherming Zeeland staat het vangen van grauwe ganzen, brandganzen en Canadese ganzen toe. De afgelopen twee jaar stak de rechter daar een stokje voor. Volgens de rechtbank had de provincie onterecht ontheffingen verleend om ruiende ganzen te vangen, omdat er gebruik zou worden gemaakt van fuiken en vangkooien.

Vogelvrij

Trekganzen zoals de riet- en rotgans blijven beschermd. Ze moeten met rust worden gelaten. Anders ligt het met de brandgans, de grauwe gans en Canadese gans. Die drie zijn grotendeels vogelvrij. Vooral de laatste twee soorten blijven het jaar rond in Zeeuwse natuurgebieden hangen. Ze kunnen er kennelijk voldoende voedsel vinden, deels op omliggende akkers waar ze zich met name te goed doen aan wintertarwe en graszaad. De schade die ganzen aan Zeeuwse landgebouwgewassen aanrichten, loopt soms op tot een half miljoen euro per jaar.

Het doel is dat schadebedrag terug te dringen tot 20.000 euro. Dat vraagt wel om maatregelen tegen vraatzuchtige ganzen. Volgens Hendrik-Jan ten Cate, portefeuillehouder faunabeheer bij landbouworganisatie ZLTO Zeeland, biedt de nieuwe verordening meer mogelijkheden om ganzen te vangen. Zo mogen grote groepen jonge (ruiende) ganzen weer in een vangkraal worden gedreven.

Ganzenvangers

Er staan voor de zomer dan ook ‘grote gecoördineerde acties’ op stapel, kondigt de Faunabeheereenheid aan. Die vinden plaats in overleg met terreinbeheerders. Dat kunnen ook natuurbeheerorganisaties zijn. Te veel ganzen verstoren het evenwicht in natuurgebieden, omdat andere vogelsoorten noodgedwongen de wijk nemen. Op welke plekken ganzenvangers aan de slag gaan, is nog niet bekend, zegt Ten Cate. ,,De overlast doet zich rond natuurgebieden in heel Zeeland voor. Vangen is een efficiënte maatregel.”

Speciale vangteams zullen in juni enkele duizenden jonge ganzen uit de populaties verwijderen. Ze zullen zo ‘diervriendelijk mogelijk worden gedood’, zegt Ten Cate. Waarschijnlijk door ze te vergassen. De dode ganzen gaan naar de poelier. Ten Cate: ,,Het is immers prima vlees.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.