• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Faunabeheereenheid Zeeland wil ook nachtjacht op de vos

‘Nachtjacht moet terugkomen om vossenoverlast tegen te gaan’

Vossen moeten ook ‘s nachts worden afgeschoten. Dat schrijft de Faunabeheereenheid Zeeland (FBZ) in een plan aan de provincie. De vossenpopulatie in Zeeland stijgt en als het het aan FBZ ligt, worden er meer vossen gedood.

Nachtjacht op vossen en het gebruik van lichtbakken is nog verboden in Zeeland, omdat het ook gevaren met zich meebrengt. “Zeeland is vlak en daarom weet je niet hoe ver je kogel komt en het is hartstikke donker. Maar om op vossen te jagen, moeten we toch echt ‘s nachts aan de slag, anders komen we het nachtdier niet tegen”, zegt Wim van Remortel, jager voor Faunabeheer Zeeland. Hij jaagt vooral in en rondom Sint Jansteen. 

Lichtbakken helpen jagers om dieren, waaronder vossen, in het donker beter te lokaliseren. De bakken worden ook in het plan van Faunabeheer Zeeland genoemd, maar hun voorkeur gaat uit naar een andere manier om de vossen te lokaliseren: warmtebeelden.

Volgens Remortel is de vossenpopulatie in Zeeland zo gestegen omdat de dieren vanuit België en Duitsland naar ons land komen. “Daarnaast heeft de vos geen natuurlijke vijand. In Zeeland staan ze bovenaan de keten. Dus alle vossen die hier geboren worden, worden hier groot.” In het buitenland worden jonge vossen weleens opgegeten door dieren als wolven, lynxen en steenarenden.

Lichtbakken rondom pluimveehouderijen

ZLTO Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen liet eerder al weten in Nieuwe Oogst dat zij vindt dat jagers gebruik zouden moeten maken van lichtbakken rondom pluimveehouderijen. De vossen brengen veel bezoekjes aan de pluimveehouderijen en daar zijn de eigenaren niet blij mee. Verschillende pluimveehouders uiten op Facebook hun ongenoegen over bezoekjes van vossen aan bijvoorbeeld kippenhokken. Overal worden de dieren gespot, ook langs de kant van de weg.

image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.