Faunabeleid rammelt’ in Boerderij

“Dirk Dekker -Varkenshouder in Nijkerk”
Er is steeds meer wild in Nederland. De schade die de dieren veroorzaken, is voor rekening van de boer.
We hebben in Nederland steeds meer overlast van in het wild levende dieren. Dat varieert van de gans tot grote grazers en zwartwild (varkens) maar daarnaast zijn er nieuwe soorten in opkomst: bijvoorbeeld de das, bever, otter en steenmarter. De dieren kunnen mooi zijn, maar er is ook een keerzijde. Het mag namelijk niet zo zijn dat als de gemeenschap dit wil een kleine groep boeren voor de kosten moet opdraaien. En daar zit het probleem. Momenteel betalen boeren de rekening wel.

Niet verjagen

Het Faunafonds is overgegaan van het rijk naar de provincies. Die draaien nu dus ook aan de geldkraan. Bijvoorbeeld: de schade veroorzaakt door mezen in fruit is al afgeschaft. Je moet je voorstellen dat in al je peren net voor het oogsten gepikt wordt en dat ze daardoor allemaal tweede keus worden. En als je nu maar iets mocht doen om het te voorkomen was het nog een ander verhaal. Maar je mag ze niet eens verjagen, laat staan doden.

Nederland ideaal gemaakt voor gans

De grootste schadeveroorzaker in de landbouw is de gans. Er zijn er ook veel te veel. Het ziet er af en toe zwart van. We hebben Nederland ideaal gemaakt voor de gans met al die nieuwe natuur en plas-drasgebieden. LTO heeft afspraken gemaakt om het aantal ganzen terug te brengen tot de stand van 2005. En belangrijker nog: de schade moet ook terug tot het bedrag van 2005. Het is zeer belangrijk dat schade gemeld word. Zonder schademeldingen sta ik als LTO-bestuurder met gebonden handen en kan ik niets doen.

Betalen om schade te kunnen melden

Ik weet dat het een hele strijd is om bij het Faunafonds schadevergoeding te melden. Dat komt mede doordat je eerst € 300 moet overmaken om überhaupt voor een schadetegemoetkoming in aanmerking te komen. Doe je dat niet, dan wordt je aanvraag niet eens in behandeling genomen. Het is vreselijk oneerlijk.

Ik vergelijk dat met het volgende voorbeeld: stel dat een buurjongen met zijn fiets tegen je auto aanrijdt en een flinke kras veroorzaakt, en je gaat naar zijn ouders die vervolgens zeggen: je moet eerst € 300 betalen, anders gaan we de verzekering niet bellen. Dat slaat toch nergens op? Ook hebben we nog een eigen risico van € 250.

Gelukkig zijn er nog veel fanatieke jagers die veel schade bestrijden en voorkomen. Waar zouden we zijn zonder hun hulp?

Rechtszaken

Ook de oktoberschade aan grasland door ganzen is geschrapt. Er wordt doodleuk gezegd: dat betalen we niet meer. Totaal oneerlijk. Juist nu omdat seizoenen aan het verschuiven zijn. Boeren kunnen tegenwoordig in oktober nog een prima snee gras oogsten. Dus hebben we als LTO nu twee rechtszaken lopen. Onrecht moet bestreden worden. Uitbreiding of eigenlijk inperking van nulstandgebieden voor varkens is onbespreekbaar. Dat brengt veel te veel dierziekterisico’s met zich mee.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.