Foerageergebieden ganzen: CDA Fryslân wil duidelijkheid van college

brandganzen

Brand- en rotganzen vormen hoe langer hoe meer een probleem in Friesland

Fernande Teernstra en Maaike Prins, CDA Statenleden, willen duidelijkheid over de aanwijzing van foerageergebieden voor ganzen op land van boeren. Zij stellen daarom het college van Gedeputeerde Staten schriftelijke vragen naar aanleiding van een artikel in het Friesch Dagblad met de titel ‘Provincie negeert boeren met ganzenbezwaar’. Volgens dit artikel wil de provincie Fryslân niet in gesprek gaan met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Dit terwijl de NMV graag met de provincie Fryslân in gesprek zou willen over bezwaren die boeren hebben en over de aanwijzing van foerageergebieden voor rot- en brandganzen.

NMV wil in gesprek met provincie
Het feit dat de provincie Fryslân wel in gesprek wil met organisaties als de Vogelbescherming en it Fryske Gea stuit de NMV tegen de borst. Frank Wijnands van de NMV reageert: “Ik ben zwaar beledigd dat ze wel met de anderen in gesprek gaan en niet met ons”. Daarnaast heeft de NMV ook bezwaar tegen het feit dat deelname van boeren om hun land beschikbaar te stellen als foerageergebied niet langer vrijwillig schijnt te zijn. Op de uiteindelijke kaart staan volgens het artikel in het Friesch Dagblad ook gronden van boeren die niet beschikbaar zijn gesteld.

Opheldering over foerageergebieden

Het CDA wil nu opheldering over de aanwijzing van foerageergebieden. Daarnaast wil de partij ook duidelijk maken dat er helderheid moet komen in de communicatie richting boeren over de foerageergebieden voor ganzen en de bijbehorende vergoedingen.

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk