In het zuidwesten van Drenthe heeft zich een wolf gevestigd. Daarom treft het college van Gedeputeerde Staten van Friesland verdere voorbereidingen voor de komst van de wolf naar deze provincie. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid voor een subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen.
Gedeputeerde Staten willen eigenaren van landbouwhuisdieren, zoals schapen, in het wolventerritorium stimuleren en ondersteunen bij het nemen van preventieve maatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om subsidies voor elektrische rasters die de wolf moeten weren.
Eerder dit jaar werd de projectgroep Preventie wolvenschade Fryslân in het leven geroepen. De projectgroep wordt nu omgevormd naar gebiedscommissie. Na de vaststelling van een wolventerritorium gaat de commissie voor dat gebied aan de slag met een preventieplan. Daarin komen onder andere maatregelen te staan om schade door de wolf aan landbouwhuisdieren te voorkomen.
In het zuidwesten van Drenthe heeft zich een vrouwtjeswolf gevestigd. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van BIJ12, de organisatie die voor provincies faunaschade afhandelt. Het dier verblijft inmiddels langer dan zes maanden in het gebied en dat is het criterium dat wordt gehanteerd om te spreken van een definitieve vestiging. Het is de tweede wolf die zich vestigt in Drenthe. Vorig jaar september was daar ook sprake van. Dat betrof een mannetjeswolf. Dit dier blijkt echter ondertussen weer vertrokken.
De vrouwtjeswolf die zich nu in het gebied ophoudt is mogelijk ook gespot op wildcamerabeelden. Het dier was daar te zien met een mannetjeswolf. Het is mogelijk dat de twee dieren een paar vormen, maar dat is volgens BIJ12 nog niet met zekerheid te zeggen. Dat moet de komende maanden blijken. Of dit het begin kan zijn van een roedel, is ook nog niet duidelijk.
Van de mannetjeswolf zijn in de periode van 1 augustus tot en met 31 oktober 14 keer DNA-sporen gevonden, ook buiten Drenthe. Dat gebeurde vooral op basis van gedode schapen. Het dier maakte ook slachtoffers onder schapen rond Staphorst, Wolvega en Sneek. Daarvoor doodde het dier schapen in Klazienaveen. BIJ12 vermoedt dat het dier uit Duitsland komt.
Uit het onderzoek van BIJ12 blijkt verder dat in oktober uitwerpselen van een wolf zijn gevonden in het noorden van Drenthe. Genetisch onderzoek heeft dat uitgewezen. Er kon daarbij nog niet worden vastgesteld om welke wolf het daar precies ging.