Ganzen: niet schieten, niet schudden, maar vangen in Gelderland!

Naast het schieten van ganzen en het schudden van eieren heeft de Fauna Beheer Eenheid toestemming van de provincie gekregen om ook ganzen te vangen. Er zijn teveel grauwe ganzen. In 2014 veroorzaakten de ganzen in Gelderland voor ongeveer 1,5 miljoen euro aan (landbouw)schade. Dit jaar moeten er 37.000 ganzen gedood worden.

Eén voor één de nek breken

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de manier waarop de gevangen ganzen worden gedood. Volgens woordvoerder Teun Achterkamp van de Faunabeheer Eenheid Gelderland worden de ganzen eerst met hekken bij elkaar gedreven. Met een apparaat wordt de nek van de gans gebroken. Dat gebeurt één voor één.

Vanaf 1 juni is het in Nederland ook toegestaan om ganzen te vergassen, maar bij de bedrijven is daar volgens Achterkamp op dit moment nog geen capaciteit voor.

6 uiterwaardengebieden

De ganzen worden gevangen in natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het gaat om zes uiterwaardengebieden:

– Loowaard bij Duiven

– Erfkamerlingsschap bij Lobith

– Klompenwaard bij Fort Pannerden

– Veluwerandmeren

– Vaalwaard bij De Steeg

– Wellsche Waard bij Ammerzoden

In de rui

Het ganzen vangen duurt een maand. Die ganzen die worden gevangen, zijn ganzen die in de rui zijn en om die reden niet kunnen vliegen. Ook worden jongen gevangen die wel kunnen lopen maar nog niet kunnen vliegen. In de komende jaren zullen er in deze periode ganzen worden gevangen, verwacht Achterkamp. In ieder geval tot en met 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk