Ganzen veroorzaken meer schade op Terschelling

Boeren op Terschelling krijgen steeds meer last van schade veroorzaakt door ganzen. Dat meldtLTO Noord.

De polders op de Waddeneilanden zijn zogenoemde gedooggebieden, waar ganzen kunnen rusten en eten zonder verjaagd te worden. Volgens LTO wordt het op de eilanden steeds drukker, omdat er aan de wal in Fryslân fanatieker wordt verjaagd.

Daardoor neemt de schade aan het boerenland de laatste tijd toe. Boeren krijgen hiervoor wel compensatie, in 2016 in totaal 1,6 miljoen euro, maar vinden dat niet genoeg. “Ganzen eten je beste gras op, het voorjaarsgras. Collega-boeren willen niet hun beste kuil verkopen. Het is daarom lastig om eerstekwaliteitskuil te krijgen”, stelt Jodi Kuipers, voorzitter van LTO Noord Terschelling. Daarnaast zijn de transportkosten hoger dan aan de wal.

“Hoewel we een vergoeding krijgen voor de gedooggebieden en een schadebedrag krijgen uitgekeerd, wil je niet zo boeren. We hebben niets voor niets geïnvesteerd in land. Wij willen op Terschelling zelfvoorzienend zijn en niet afhankelijk zijn van de markt. We willen niet de boeren op Schiermonnikoog achterna, waar helemaal niets meer groeit”, voegt Gerard Cupido daaraan toe.

LTO Noord wil de problemen aankaarten bij de Raad van State en kijken wat de mogelijkheden binnen de Natura 2000-beheerplannen zijn. De Provincie Fryslân doet nog geen uitspraken over de kwestie.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.