Ganzenschade groeit en was nog nooit zo hoog

De ganzenschade is de laatste jaren toegenomen, zo blijkt uit cijfers van Bij12 (Faunafonds). De getaxeerde schade over 2016 gaat richting €22 miljoen en was niet eerder zo hoog.

Het gros van de schade wordt ‘s winters of in het voorjaar veroorzaakt. In Friesland is de overlast het grootst. Nagenoeg de helft van de schade wordt daar veroorzaakt.

Friese percelen zeer in trek bij ganzen

Percelen in het noordoosten en zuidwesten van Friesland zijn zeer in trek. In de foerageergebieden wordt het grasland ’s winters grotendeels kaalgevreten. De ganzen krijgen er volop de ruimte om te eten; ze mogen er tussen november en april niet verjaagd of geschoten worden. In januari en februari is in de hele provincie Friesland winterrust van kracht.

Vrees dat ganzenschade straks geldt als ondernemersrisico

Boeren vrezen dat ganzenschade op termijn als een vorm van ondernemersrisico wordt beschouwd en dat de compensatie naar beneden wordt geschroefd. De getaxeerde ganzenschade wordt nu al niet volledig uitgekeerd. De organisatie Bij12 (Faunafonds) brengt een behandelbedrag van €300 in rekening. Bij schades tot €5.000 geldt een eigen risico van €250, daarboven is het 5% van de getaxeerde schade. Boeren in de Friese foerageergebieden hoeven geen behandelbedrag te betalen. Zij krijgen de getaxeerde schade volledig vergoed en beuren een opvangvergoeding van €50 per hectare. Boeren buiten deze opvanggebieden moeten honderden euro’s neertellen om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.

Oproep aan boeren: meld ganzenschade

Wim Knol, ecoloog van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, roept boeren op ganzenschade te melden. “Melden is kosteloos en geeft alle betrokken instanties meer inzage in de werkelijke schadeomvang.” De werkelijke ganzenschade is vermoedelijk groter dan de getaxeerde schade.

In Nederland overwinteren naar schatting 2,5 miljoen ganzen. ’s Zomers verblijven er in ons land 600.000 dieren. De ganzenschade is de laatste jaren toegenomen, zo blijkt uit cijfers van Bij12.

Lees ook het artikel “Boeren helemaal klaar met schade door ganzen” op de NPO Radio 1 website: http://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/389655-boeren-helemaal-klaar-met-schade-door-ganzen http://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/389655-boeren-helemaal-klaar-met-schade-door-ganzen

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.