GEDRAAGT U ZICH ALS GAST IN DE OPENSTELLINGSGEBIEDEN OF WORDEN DE GEDRAGSREGELS VAAK AAN DE LAARS GELAPT?

Cover-126

Er zijn vele grote particuliere grondbezitters, landgoedeigenaren en instellingen die door hun gastheerschap het publiek de gelegenheid geven hun gebieden te bezoeken middels openstellingborden bij de toegangswegen en paden. Vroeger waren het standaard groene borden met een huishoudelijk reglement, maar deze zijn deels vervangen in de huisstijl die bij een landgoed of organisatie past.

Men verwacht ook van het publiek, dat deze gebieden recreatief bezoekt, zich als gast te gedragen.

Als recreant hebben wij een verscheidenheid aan vrije tijdbesteding en buitenbeleving.

We kennen de rustieke wandelaar met verrekijker, de vogelgenieter, de fotograaf, de mountainbiker, ruiter, hondenliefhebber en de motorcrosser.

Het voorjaar is in volle gang en het natuurgebeuren is dan ook bijzonder kwetsbaar, met name onze bodembroeders, zoals de weidevogels, fazanten en patrijzen, maar ook de vele reekalveren en jonge hazen.

Het heeft dan ook een hoge prioriteit dat de gedragsregels behorend bij de openstellingvoorwaarden strikt worden nageleefd.

Handen vol werk voor vele BOA’s, met name in de weekenden.

Het publiek is in de loop der jaren veel mondiger geworden en sommigen lappen de gedragsregels aan hun laars.

Vooral hondenbezitters zorgen voor veel verstoring en ellende.

foto dood gebeten reekalfIn mijn 40- jarige loopbaan heb ik het nodige meegemaakt. Van het doodbijten van reekalveren, het opjagen van reewild en hazen dat ook weer valwild veroorzaakt.

Het verstoren van weidevogels waar mensen bij stonden te lachen. “ Mijn hond pakt die kievit toch niet, die vliegt zijn rondjes wel”.

Er waren weer anderen die hun hond niet onder controle hadden, zodat koeien, paarden of schapen door het prikkeldraad vlogen, vaak met de nodige verwondingen. Hier volgden dan ook weer de nodige processen- verbaal op.

Slechte en ongehoorzame honden worden vaak door mensen zo gemaakt. Veel mensen heb ik in het verleden aanwijzingen voor opvoeding kunnen geven, anderen vonden het allemaal flauwekul. “ Een hond moet zich op zijn eigen manier kunnen uitleven”, zei men dan.

Wij hebben hier te maken met een mentaliteitsgedrag.

Wat vergeet men vaak bij de aanschaf van een hond? Past die hond wel bij jou of in het gezin, en heb je genoeg tijd voor de opvoeding? Ook het jachtinstinct speelt een rol.

De basis, het allerbelangrijkste, vergeten veel mensen. De puppycursus en het vervolg daarop. Dat is de toekomst voor een gehoorzame hond, waarbij de baas en de hond zich als gast kunnen laten zien.

De tweede probleemgroep vormen de motorcrossers. Zij zorgen ook voor veel verstoring en onrust in opengestelde gebieden en kwetsbare natuurterreinen.

MotorcrossersDe harde kern hiervan rijdt vaak in groepsverband en zij lappen de regels echt aan hun laars. De pakkans is erg gering en vraagt veel tijd. De opsporing wordt vaak uitgevoerd in teamverband, indien nodig zelfs met helikopterbegeleiding. Bij clandestiene terreinbetreding worden de kentekenplaten vaak omgebogen, zodat het voor de dienstdoende ambtenaren moeilijk is deze te noteren. De adrenaline is bij meerdere ‘heren’- crossers soms erg hoog, zodat het allemaal wel eens uit de hand is gelopen.

In een gesprek, dat ik in het verleden had met een officier van justitie, vernam ik dat de boetes vaak een (te laag) standaardbedrag zijn, dit in schril contrast met de overtreding die gemaakt was, mede gelet op de arbeidsintensiviteit van de opsporingsambtenaren.

Gelukkig zijn vele particuliere grondbezitters, landgoedeigenaren en instellingen met hun tijd meegegaan. Zij hielden rekening met de wensen van de recreanten door middel van het aanleggen van ruiterpaden, fietspaden, mountainbikeroutes en hondenuitlaatgebieden.

Daartegenover willen ze ook graag, dat de huishoudelijke regels in de opengestelde gebieden strikt worden nageleefd.

Wij kunnen hier met ons allen een voorbeeld voor elkaar betekenen en laten zien dat we ons als goede gasten kunnen gedragen.

Tekst en foto’s Hans Spijkerman

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk