Geen besmette wilde zwijnen met AVP aan de Franse grens

De geruchten dat de Afrikaanse varkenspest de grens van Frankrijk heeft genaderd, zijn niet bevestigd. Wel zijn er verschillende dode wilde zwijnen gevonden direct aan de grens met Frankrijk, maar ze werden allemaal negatief getest.

Tussen kerstmis en oudjaar ontstond er onzeker of de varkenspest zich had verspreid en de Franse grens bijna had bereikt, maar dit blijkt nu niet zo te zijn. De maatregelen die de Belgen hebben genomen, zijn tot op heden effectief geweest en er zijn geen besmette zwijnen buiten het gecontroleerde gebied gevonden.

In tegenstelling tot wat in een soort Franse ’paniekaanval’ werd gesuggereerd, waren de elf kadavers die rondom kerst bij de Franse hekken werden gevonden, negatief. Op dit moment zijn er 780 wilde zwijnen verzameld in Wallonië, waaronder 643 in het besmette gebied van 90.000 ha. Onder de gevonden zwijnen, vonden de Belgen 265 positieve gevallen. Alle zwijnen werden gevonden in de kern- of bufferzones. De elf dode zwijnen nabij de Franse grens werden met voorrang behandeld, maar de analyses kwamen negatief uit.

EU-Commissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis meldde, tijdens een recente conferentie over varkenspest, dat de ongecontroleerde verspreiding van wilde zwijnen in Europa een belangrijke factor is in de verspreiding en persistentie van het virus. Hij riep daarom op om effectieve jachtmethoden op te nemen in de algemene strategie om de ziekte te bestrijden.

Duitsland, dat al geruime tijd een uitbraak vreest, nam vorig jaar al drastisch maatregelen. Inmiddels zijn er in het seizoen 2017/2018 al meer dan 830.000 zwijnen geschoten; een toename van 42 procent ten opzichte van het vorige seizoen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.