Geen pottenkijkers bij nekken breken (van ganzen)

grauwe ganzen op het land
ARNHEM – Noch de provincie noch de Faunabeheereenheid Gelderland zal het vangen van ganzen in natuurgebieden en het doden met een speciaal apparaat ter plekke controleren.
De provincie heeft toestemming gegeven voor een proef waarbij ganzen in zes Gelderse natuurgebieden worden gevangen en gedood om het groeiend aantal ganzen te verminderen. In Gelderland moet het aantal grauwe ganzen met 37.500 omlaag.
Faunabeheereenheid Gelderland heeft het bedrijf V&T faunabeheer in de arm genomen, die met een speciaal ontwikkeld apparaat bij 16.000 ruiende ganzen de nek zal breken.

Carte blanche
Het doden van de dieren en de manier waarop is geen verantwoordelijkheid van de provincie en wordt niet gecontroleerd.
‘Op vergunde activiteiten aan bedrijven gaan we als provincie ook niet met onze neus boven op staan’, aldus woordvoerder van de provincie Eveline Gunding. ‘Bovendien houdt de Faunabeheereenheid Gelderland zich aan een heleboel eisen en wij vertrouwen erop dat het op een goede manier gebeurt.’
De Faunabeheereenheid op haar beurt vertrouwt op de professionaliteit van het bedrijf V &T uit Leerdam, dat al enige tijd met het apparaat werkt. En ze zien ook dan geen reden voor toezicht.
Er wordt dus geen toezichthouder ingezet om de actie te controleren. Bovendien is de manier van doden toegestaan volgens de richtlijnen van de raad van dierenaangelegenheden, aldus secretaris Achterkamp.
Opmerkelijk is dat niemand van de Faunabeheereenheid het apparaat ooit in werking gezien. Het bedrijf zelf wil geen toelichting verstrekken. Het apparaat werkt met blokken die langs elkaar schuiven. De gans wordt met de nek tussen die blokken gelegd, waarna de nek breekt. ‘Het is een stressloze en snelle dood.’

Afschot, eieren schudden, of nek breken
Volgens de provincie is deze methode een goed alternatief voor het afschot van ganzen. Dit voorkomt verstoring. Een andere methode, het schudden van 90% van de eieren, is in de uitgestrekte natuurgebieden praktisch onhaalbaar, volgens de Faunabeheereenheid.
Het bedrijf gaat aan de slag in de natuurgebieden; Loowaard bij Duiven, Erfkamerlingsschap bij Lobith, Klompenwaard bij Fort Pannerden, Veluwerandmeren, Vaalwaard bij De Steeg en Wellsche Waard bij Ammerzoden. Het apparaat kan elk moment worden ingezet maar waar en wanneer precies blijft geheim. Het bedrijf moet in alle rust de actie kunnen uitvoeren.

Achterkamp begrijpt de vragen die er leven rondom de nog vrij onbekende methode, maar op dit moment is het beter de ganzenactie verder buiten de publiciteit te houden om de actie te doen slagen.
‘Het bedrijf V & T uit Leerdam maakt een rapportage van de vangactie. Het ganzenseizoen duurt tot half juni. Deze zomer wordt geëvalueerd of dezelfde methode volgend jaar opnieuw wordt ingezet of een andere methode zoals CO2 gas.’

Bron: Omroep Gelderland

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk